de zon

Bart stelde deze vraag op 19 juni 2018 om 21:38.

 Beweegt de sterrenhemel zich sneller reps. langzamer langs de hemel ( optisch) naarmate men dichter bij de evenaar staat in vergelijking met dat men dichterbij de polen staat? 

Reacties

Theo de Klerk op 19 juni 2018 om 21:43
Even snel.
De aardbol draait 360º rond in 24 uur. De hoeksnelheid is dus hetzelfde.
De lineaire snelheid op aarde is voor iemand op de evenaar wel groter dan op de pool. Ze draaien zich even snel rond (24 uur) maar bij de evenaar wordt een cirkel met lengte 2πRaarde afgelegd terwijl de persoon op de pool idealiter 0 m aflegt maar praktisch misschien maar een paar meter in zijn kleine cirkeltje.

Zie bijv. http://doclecture.net/1-7468.html

Beiden zien wel wat anders:
- op de evenaar komen alle sterren op in het oosten en gaan onder in het westen en bewegen langs halve cirkels
- op de pool draaien alle sterren in cirkels (rond de poolster) en gaat niets op of onder.

Bart op 21 juni 2018 om 15:35
Bedankt ! Wordt de zon overigens omgeven door een vacuum? 
Jan van de Velde op 21 juni 2018 om 15:44
dag Bart,

Echt vacuüm bestaat nergens. Maar met gemiddeld slechts letterlijk een paar atomen per kubieke centimeter noemen we de "ruimte" toch wel vacuüm. Het is er daarmee in ieder geval leger dan het beste vacuüm dat we op aarde kunnen bereiken.

https://hypertextbook.com/facts/2000/DaWeiCai.shtml

ter vergelijking: de lucht die jij inademt hier in Nederland bevat
per kubieke centimeter toch al gauw ergens in de buurt van de
50 000 000 000 000 000 000 atomen

Groet, Jan
Bart op 21 juni 2018 om 23:43
Aha , dank ! Maar hoe komt de warmte van de zon dan bij de aarde aan , er moet toch een geleider zijn? 
Theo de Klerk op 21 juni 2018 om 23:53
Elektromagnetische straling (de enige energietransportvorm die geen medium nodig heeft) zorgt voor overdracht van de zonne-energie naar alle plekken van het heelal.
Vaak wordt dit "licht" genoemd, maar het omvat ook alle frequenties lager (sub-infrarood) en hoger (UV en hoger). Het infra-rood voel je als warmte, tot UV ervaar je dit als zichtbaar licht, UV maakt je huid bruin (en veroorzaakt huidkanker). 
Hoe de zon eruit ziet als je een "bril" opzet die alleen maar bepaalde straling doorlaat (kijkend vanaf de maan - zonder dampkring) dan ziet de zon er steeds anders uit zoals onderstaande foto's laten zien.



Nog kortere golflengten als rontgen- en gammastraling zijn schadelijk voor je hele lichaam en komen gelukkig ook niet door. Zonder die dampkring bescherming zouden we er niet zijn. De dampkring filtert de meeste energie-lichtfrequenties buiten het zichtbare gebied (en radiostraling) zodat het niet het aardoppervlak (en ons) bereikt. Gelukkig maar.



Convectie en geleiding, de andere twee transportvormen, hebben een medium nodig. Die spelen wel een rol binnen de zon (genoeg medium daar voor transport en geleiding) maar niet buiten de zon zoals het vacuum tussen zon en aarde.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft zesentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)