Batterijen spanning optellen

Jelte stelde deze vraag op 09 juni 2018 om 11:40.

Quote

 Zie afbeelding,

a = 3,5 volt ( logisch genoeg want staan in serie dus spanning kan je optellen
b = 4,5 volt (zelfde reden)
c/d = 1,5 volt (deze snap ik niet want er is toch geen stroomkring zo? Dus dan is het toch gewoon 0? En al kan het wel, dan snap ik de 1,5 nog steeds niet want is c dan niet 3 volt?)
e = 0 volt (dit is dan weer wel 0?!?)

Reacties:

Theo de Klerk
09 juni 2018 om 12:59
Quote
>deze snap ik niet want er is toch geen stroomkring zo? Dus dan is het toch gewoon 0?

Spreek je jezelf hier niet een beetje tegen? In a en b zijn toch ook geen stroomkringen? En dan vind je het niet gek dat spanningen optellen?

De situatie bij al die optelsommen van batterijen is simpel. Tussen de platte achterkant en het kleinere puntje aan de voorkant is een spanningsverschil van bijv. 1,5 V (heel gebruikelijk voor type AA of AAA batterijen).


Wat dat betekent is dat als een lading aan de platte achterkant binnenkomt bij een spanning van 0 V de batterij aan de voorkant verlaten wordt met een spanning van 1,5 V.  (Feitelijk is spanning een maat voor de energie die een lading krijgt door door de batterij te gaan. Bij de voorkant heeft de lading dus als het ware 1,5 V meer energie dan aan de achterkant).

Als je twee batterijen goed achter elkaar legt, dan krijgt een lading een extra energie van 1,5 V door door de eerste batterij te gaan en nog eens 1,5 V erbij door de tweede batterij. 

Maar als je de batterijen verkeerd schakelt, dan krijgt de lading er eerst 1,5 V energie bij maar daarna moet het 1,5 V energie afstaan omdat het "tegen de stroom in" door de batterij gaat.

Wat voor spanning er uit een reeks batterijen komt is dus een simpele optelsom van spanningen erbij (batterijen in goede richting tegen elkaar: elke + aan een -) en eraf (batterijen verkeerd tegen elkaar: + aan + of - aan -).


(Voor de puristen: spanning is energie/ladingseenheid,  1 V = 1 J/C, dus een enkel elektron met lading e zal een energietoe- of afname ondervinden bij het doorlopen van een spanning U gelijk aan E = e.U)

Plaats een reactie:


Bijlagen:

+ Bijlage toevoegen

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft eenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)