Stuwkracht feestballonnetje

Albert stelde deze vraag op 21 mei 2018 om 14:51.

Beste allemaal, 

Ik wil graag de beweging van een ballonauto in Modelleren (Coach 7) weergeven. De voorstuwende kracht van de ballonauto is afkomstig van de de lucht uit de leeglopende ballon. Maar hoe kan ik dit met een formule weergeven in het tekstmodel? 

Hopelijk zijn er mensen die mij met dit probleem kunnen helpen!

Alvast bedankt!

Groeten,
Albert

Reacties

Jan van de Velde op 21 mei 2018 om 19:16
dag Albert,

je werkt met een model, dus één formule hoeft dat niet te wezen. Het is de uitrekking van de ballon die een veerkracht veroorzaakt, veerkracht van de ballon die een druk in de ballon veroorzaakt, de druk in de ballon waar de uitstroom van afhangt, zoiets. 

Maar veel duidelijke verbanden ga je niet vinden. Ik heb ooit eens ergens een grafiekje gezien waaruit bleek (als ik het me goed herinner) dat bij het opblazen van een ballon het eerste stukje het moeilijkst was (grote druk nodig), daarna een hele tijd vrij constante druk, tot vlak voor eht punt van ploffen waarbij de druk weer redelijk scherp opliep. Dus dat lijkt niet een simpele kwestie te wroden van "het volume neemt af, dus de druk neemt evenredig af, dus de uitstroom neemt evenredig af. "

Engels googlen met sleutelwoorden als pressure balloon volume zal mogelijk meer verheldering brengen.

groet, Jan
Jan van de Velde op 22 mei 2018 om 02:42
hier een goeie:

https://www.youtube.com/watch?v=fwh-i0WB_bQ

helemaal op het eind een grafiek (tijd tegen druk, let op dat ze soms ook even niet pompen en wat er dan met de druk gebeurt)

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft vierentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)