Spoel & Ring

anoniem stelde deze vraag op 23 maart 2018 om 17:58.

Hallo,

De gegevens die ik heb bij deze opgave is dat het magneetveld van de spoel naar rechts is gericht en het magneetveld van de ring naar links. 



Gevraagd is welke kant de inductiestroom van de ring op gaat lopen. 

Ik dacht dat je omdat je weet dat B in de ring naar links is gericht, kunt zeggen dat er dus links een Z en rechts een N is. En met de rechterhandregel dat de richting van I aan de voorkant van de ring dus naar beneden is.
En de inductiestroom dus naar boven, om tegen te werken.

Is dit juist beredeneerd?? Ergens denk ik dat het niet klopt. 

Reacties

Theo de Klerk op 23 maart 2018 om 18:49
<B in de ring naar links is gericht, kunt zeggen dat er dus links een Z en rechts een N is

Ik denk dat je wat zaken verwisselt. Met de rechterhandregel en de stroom ingeschakeld zal de spoel aan de rechterkant een noordpool creeren (daar waar de B veldlijnen naar buiten komen).
Inductie in de ring zal (Wet van Lenz) net andersom reageren en ook een Noordpool creeren die tegen de Noordpool van de spoel gaat.
De ring heeft dus links een noordpool, rechts een zuidpool. Welke kant loopt de stroom dan door de ring volgens de rechterhandregel?
anoniem op 25 maart 2018 om 10:52
Dan naar boven aan de voorkant denk ik
Jan van de Velde op 25 maart 2018 om 11:07
Dag anoniem,

die gedachte is correct.
Nou de gevraagde uitleg nog. 

ik vraag me trouwens af waar je:

..//.. dat het magneetveld van de spoel naar rechts is gericht en het magneetveld van de ring naar links. 

deze gegevens vandaan haalt. Ze kloppen met de afbeelding, dat wel, maar nergens staat dat in de tekst vermeld. Is ook behoorlijk overbodig om erbij te vertellen aangezien je met de benodigde kennis en begrip om alle vragen te beantwoorden zeker de richting van het magneetveld in de spoel zou moeten kunnen bepalen.

Even voor de volledigheid: Er zal maar korte tijd na het sluiten van de stroomkring een stroom in de spoel geïnduceerd worden, namelijk maar net gedurende de tijd dat het magneetveld in de spoel toeneemt door de op gang komende stroom in de spoel. Eenmaal de stroomsterkte constant verandert de flux door de ring niet meer en houdt heel het inductieverhaal op. Dan gebeuren er nog wel interessante dingen omdat de ring zal terugvallen naar de verticale stand en dus heen en weer zal gaan zwaaien, maar daar wordt niet meer naar gevraagd.

groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft vijfentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)