ElektrotechniekL: LC-kring met triode

Peter stelde deze vraag op 16 februari 2018 om 14:31.
Hallo allemaal,

Van mijn natuurkunde docent heb ik een boekje gekregen met allemaal opdrachten over wisselspanning en wisselstroom.
Bij hoofdstuk 4 ben ik vastgelopen.

De opdracht:
"Een keten bestaat uit een condensator van 40 uF en een smoorspoel van 625 H. Hiering worden elektrische trillingen onderhouden met behulp van een triode, een spanningsbron van 100V en een van 6,3V.
A) Teken de mogelijke schakeling.
B) Bereken de frequentie.
C) Schets het verloop van de condensator als functie van de tijd gedurende een tijdsduur van 1,5 s. Neem aan dat op t=0 s de lading maximaal is en 4mC.
D) Schets in diezelfde tijdsduur de stroomsterkte door de condensator als functie van de tijd.
E) Idem de spanning over de condensator.
F) Idem de spanning over de smoorspoel."

Bij opdracht A kom ik er niet uit door de triode. Ik heb gezocht op internet, maar begrijp niet echt hoe ik het in een circuit moet aansluiten.

Opdracht B was geen probleem.

Opdracht C is ook te doen, omdat je gegevens krijgt. Ik heb de formule Q=4sin(2 * pi * x + 0.5pi) opgesteld. Dit klopt volgens mij wel.

Opdracht D/E/F zijn een raadsel. Ik weet niet hoe ik een formule moet opstellen bij deze opdrachten. Ik begrijp dat er weer sprake is van een sinusoide, maar de amplitude en de periode kan ik niet berekenen/bepalen. Het lijkt alsof ik een formule mis?

Kan iemand mij helpen en uitleg geven over hoe ik de formules voor D/E en F opstel?
En hoe ik het circuit van opdracht A teken?

Bij voorbaat dank!!

Reacties

Theo de Klerk op 16 februari 2018 om 17:02
Ik dacht dat triodes en andere buizen een zachte dood gestorven waren nu transistors and Ics dat werk hebben overgenomen (op een enkele audiofiel na die niet alleen vinyl warmer vindt klinken, maar ook "buizen"geluid ipv transistors - mijn oren horen dat niet).
Ik neem aan dat  de 6V gebruikt wordt om de 100 V te sturen (zoals een stroom op een transistorbasis dit zou doen).
Triodes, pentodes en wat niet meer aan buizen is verder grotendeels van "voor mijn tijd" - ik kan je daar niet in helpen. Al eens met Google gezocht naar aanwijzingen?
Theo de Klerk op 17 februari 2018 om 11:55
Overigens voor de laatste vragen (die met buizen of transistors niets te maken hebben): tijdens elke cyclus worden condensator geladen en spoel gesmoord.
Een lege condensator zal lading opzamelen als de stroom loopt. Maar naar mate meer lading zich in de condensator bevindt zal de stroom afnemen omdat de condensator lading meer lading zal gaan tegenwerken.
De spoel zal bij maximale stroomverandering (dI/dt, niet I!) een magnetisch veld opbouwen dat ook weer de stroomsterkte tegenwerkt (vandaar "smoren").
De stroomverandering is niet het grootst bij de grootste stroom (dan zelfs nul).
Als de stroom een sinusvorm volgt in de tijd, dan is de raaklijnhelling de dI/dt en dus maximaal als I=0. De capaciteit laadt zich op (Q=CU) en doet dit het snelst bij hoge stroom. Spoel en capaciteit lopen dus "uit fase" met elkaar.
Google eens op LC resonantie kringen (bijv. https://nl.m.wikipedia.org/wiki/LC-kring)

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft vierentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)