fotoelektrisch effect

Sophie stelde deze vraag op 14 februari 2018 om 18:20.

Quote

Hallo,
Ik heb een vraag over het fotoelektrisch effect. Ik snap vrij goed hoe het zit, maar ik heb een vraag over de verzadigingsstroom. Ik begrijp dat er op een gegeven moment een maximale stroom van elektronen naar de anode gaat bij een fotocel. Hierdoor ontstaat de verzadigingstroom. Ook begrijp ik dat de stroom toeneemt als de intensiteit van de straling op de fotocel toeneemt. Dan zijn er meer fotonen en kunnen er ook meer elektronen worden vrijgemaakt. Ik kan ook wel de remspanning en alle andere waarden berekenen, maar kan de grootte van de bronspanning waarbij de verzadigingsstroom wordt bereikt ook worden berekend ? Ik zie eigenlijk alleen maar dat dit steeds uit een grafiek wordt afgelezen. Of hangt dat af van de soort fotocel ofzo. Graag hierop een reactie; alvast bedankt.

Reacties:

Theo de Klerk
14 februari 2018 om 18:43
Quote
Je moet de kathode als een soort elektronensproeier zien, die meer sproeit naarmate er meer fotonen van geschikte energie op vallen.
De spanning tussen anode en kathode die "buigt" elektonenbanen naar de anode toe. Maar de vorm van de anode en kathode zijn nogal van invloed.
Die bepalen uiteindelijk het elektrisch veld tussen beide. Dat is niet overal (en zeker aan de randen waar je juist meer elektronen naar de anode wilt trekken) homogeen. En daarmee niet makkelijk te berekenen.
Vandaar dat deze gegevens meestal experimenteel via een grafiek komen. En die grafiek is dus niet universeel geldig: alleen voor dit apparaat met deze anode en kathode. (Vervang er eentje en de grafiek moet opnieuw bepaald worden)
Sophie
14 februari 2018 om 18:58
Quote
Ja het is me duidelijk. Het hangt dus inderdaad vooral af van de soort fotocel. Bedankt.

Plaats een reactie:


Bijlagen:

+ Bijlage toevoegen

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft negentien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)