telescoop kopen

To stelde deze vraag op 28 januari 2018 om 19:58.

 Hallo, ik ben erg geintereseerd in sterrenkunde etc. Nu wil ik alleen een telescoop kopen maar waar moet ik op letten? En bij sommige zit een soort van ''afstandsbediening'' waar is dat voor? 

Reacties

Theo de Klerk op 28 januari 2018 om 20:08
Ik zou mijn licht eens opsteken bij de Jongerenwerkgroep van de Kon. Ned. Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS).  Die hebben brochures en andere informatie die van belang is bij de aanschaf van een telescoop (zoals: wat wil je er mee?)  http://sterrenkunde.nl/knvws/jongeren

Jan van de Velde op 28 januari 2018 om 20:24
dag To The Stars And Beyond

Nog een andere optie voor je weet-maar-nooit, of om een beetje in te lezen
https://www.wetenschapsforum.nl/index.php/topic/5946-centraal-nieuwe-telescoop-kopengebruiken/

groet, Jan
To op 28 januari 2018 om 20:30
Wat ik er mee wil...
Doe het gewoon als hobby dus hoef niet de scherpste beelden te hebben (al is dat wel mooi natuurlijk) en het lijkt me tof om nebula's etc. waar te kunnen nemen!
To op 28 januari 2018 om 20:35
Is het heel erg hoog gegrepen om dit soort dingen waar te kunnen nemen?
Theo de Klerk op 28 januari 2018 om 20:43
De Ringnevel in de Lier is maar een klein vlekje in de meeste telescopen (voor zover ik weet) - wat je wilt doen is belangrijk:
- planeten en maan fotograferen/bekijken
- sterrennevels
- sterrenstelsels

Naarmate het verder weg is en zwakker licht geeft door die afstand, is het belangrijker dat de telescoop de aardbeweging tegengesteld compenseert zodat je lange tijdopnamen kunt maken.
De lichtsterkte van de telescoop is van belang om die tijd kort te houden of bij langere tijden meer details te zien...
En om te fotograferen moet er wel een camera aan het oculair verbonden worden (of optische cel die met een laptop verbonden kan worden).

Vraag het na bij de groepen die dit al jaren doen: de jongerenwerkgroep (JWG) is een goed begin (weet ik uit ervaring als bestuurslid ervan way back in 1970) en ze hebben er brochures over.
Zelf ben ik niet zo'n sterrenkijker. Mount Palomar bracht betere foto's dan ik ooit kon maken en Hubble vandaag nog beter. Maar als het virus van "heb ik zelf gefotografeerd" je te pakken heeft: vooral zelf doen en er plezier aan beleven. Ga naar de JWG!

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft zeventien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)