Een formule vinden uit bestaande Binas formules

Olivier stelde deze vraag op 12 december 2017 om 18:31.

 Hallo, ik ben Olivier,

Ik heb over enkele dagen een SE(Toets) hier voor ben ik hard gaan leren, maar toen ik de oefentoets maakte stuitte ik op iets geks. Mijn natuurkunde docent zegt altijd dat we alleen formules uit de Binas mogen gebruiken, toch werd er in de oefentoets een andere formule gebruikt. Namelijk a = g * sin(a). (* staat voor keer voor het geval dat niet duidelijk is) Ik moest de versnelling berekenen, in de Binas staat een andere formule om de versnelling te berekenen. 

Het enige wat gegeven was, was dat het ging om een glijbaan en dat we de versnelling van een bepaald stuk moesten berekenen; dit stuk had een hoek van 77 graden. 
Om verwarring te voorkomen 
a = versnelling in m/s2
g = valversnelling (dit is een constante en op aarde is dit gemiddeld 9,81)

misschien zie ik de formule wel over het hoofd in de binas of is het een verwerking van een andere formule in binas, maar ik zie het niet en kom er zelf niet uit. Gezien het feit ik mijn natuurkunde docent pas na de toets weer zie en zij niet goed is in het reageren op mailtjes, hoop ik dat ik hier geholpen kan worden

Met vriendelijke groet Olivier 
leerjaar 5 vwo

Reacties

Theo de Klerk op 12 december 2017 om 19:22
Alle formules die je in Binas kunt vinden hoef je alvast niet uit het hoofd te leren. Maar dat ontslaat je niet van de plicht om een situatie in te schatten en daarna met behulp van Binas formules eventueel andere formules daaruit af te leiden. Binas geeft geen formules voor hellingen op 45, 60, 77 of welke gradenhoek dan ook. Het geeft je een formule voor de valversnelling en snelheid, zijnde v = gt.
In de 4e klas heb je bij mechanica geleerd hoe je vectoren kunt ontbinden en zo dus ook de component van de versnelling g nemen die langs de helling staat. En die is a = g sin 77º



Dus probeer het nog eens... enne... ik heb ze verbeterd, maar voor 5 vwo moet je echt je Nederlands beter kunnen neerschrijven!
Jan van de Velde op 12 december 2017 om 19:52

Olivier plaatste:

 a = g * sin(a).

Die had je ook helemaal niet nodig gehad, dit doe je gewoon in de stappen die achter die afgeleide formule zitten.

alangs de helling=Flangs de helling / m  (uit F=m⋅a)

Maar die F kan alleen maar van de zwaartekracht komen
Fz=m⋅g

Die Fz heeft echter een andere richting dan langs de helling
Flangs de helling = Fz⋅sin(α)
oftewel, Flangs de helling = m⋅g⋅sin(α) 

Dus twee eenvoudige formules uit binas, samen met wat richtingswiskunde, da's alles wat je nodig hebt.
En met wat je in blauw hierboven ziet moet jij nu ook in 10 tellen die formule die in het uitwerkingenboekje van de toets stond tevoorschijn kunnen toveren. Maar had je hem daarom nodig voor de oplossing? Welnee.

Groet, Jan

Olivier op 12 december 2017 om 20:10
Super bedankt voor de hulp, Theo de Klerk, sorry voor mijn slechte Nederlands en de hinder die u hier aan heeft. Helaas kan ik hier zelf niet heel veel aan doen met mijn zware dyslexie doe ik erg mijn beste het beste er van te maken. 

Jan, super bedankt voor de duidelijke hulp en het laten zie dat ik ook anders naar dit soort vragen kan kijken. Echter mis ik de massa bij de gegeven informatie de massa van het voorwerp, of maakt dat niet uit? Of wordt de massa weg gedeelt?

Met vriendelijke groet, Olivier
Jan van de Velde op 12 december 2017 om 20:35

Olivier plaatste:

Echter mis ik de massa bij de gegeven informatie de massa van het voorwerp, of maakt dat niet uit? Of wordt de massa weggedeeld?

veronderstel een massa van 2 kg en reken uit. Vervolgens een massa van 15 kg en reken uit. Vergelijk....

Of, alternatief,  substitueer mijn tweede blauwe formule eens in mijn eerste blauwe formule?


Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft zesentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)