Verband massa en zwaartekracht

Robin stelde deze vraag op 06 december 2017 om 16:47.

Quote

 Hallo, ik snap niet helemaal wat ik moet doen

De Vraag: Maak een grafiek van de zwaartekracht Fz (verticaal) tegen de massa m (horizontaal)
 Bepaal de helling van de grafiek, en geef deze helling in S.I-eenheden.
 
Wat zijn S.I-eenheden eigenlijk, En wat stelt de getekende helling voor? 

Reacties:

Jan van de Velde
06 december 2017 om 17:14
Quote
Dag Robin,

SI-eenheden
zijn internationaal afgesproken eenheden om alle natuurkundige grootheden (zoals bijv snelheid, stroomsterkte, kracht) in uit te drukken.

Wel handig als iedereen ter wereld dezelfde zou gebruiken. De tijd dat elk stadje zijn eigen maten en gewichten had is gelukkig voorbij. 

Dan die grafiek:
Als je bijvoorbeeld een afstand (verticaal in meters) uitzet tegen een tijd (horizontaal in seconden) dan krijg je een grafiek. Hoe meer afstand in eenzelfde tijd, hoe steiler die grafiek loopt. 

Ga je de helling (richtingscoeëfficiënt) van die grafiek bepalen dan deel je dus feitelijk meters door seconden. Hèé, meters door seconden, meter per seconde, da's een snelheid. Een grotere richtingscoëfficiënt betekent meer meters in een seconde betekent een grotere snelheid.

Mag jij eens toepassen op jouw grafiek. Dan vind je een eenheid. Je zou ook eens kunnen graven in je geheugen, kracht en massa, ken je daar een beroemde formule mee? 

Ik denk trouwens dat de opdracht bedoeld is om je die richtingscoëfficiënt te laten bepalen in SI-basiseenheden. Dat zijn er maar 7. Kijk eens hier voor de basiseenheden acher de eenheid newton (voor kracht) .

Heeft jouw richtingscoëfficiënt inderdaad een logische eenheid als je wat gaat spelen met die beroemde formule met kracht en massa? 

groet, Jan

Plaats een reactie:


Bijlagen:

+ Bijlage toevoegen

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft achttien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)