Big crunch, gesloten heelal

Kees stelde deze vraag op 03 december 2017 om 19:47.

Ik lees op internet dat een big crunch alleen kan plaatsvinden als het heelal gesloten ( in de vorm van een ballon) is. Kan iemand mij uitleggen waarom er geen Big Crunch kan zijn bij een open en een vlak heelal en waar hij of zij dit gevonden heeft.

M.V.G,
Kees 

Reacties:

Theo de Klerk
03 december 2017 om 20:25
Een open of vlak heelal expandeert alleen of blijft even groot. De crunch gaat ervan uit dat op enig moment alles weer samenkomt (de leeglopende ballon tot een enkel punt: alle stelsels op het oppervlak komen weer samen). Daarom geen crunch bij een situatie die niet kleiner wordt.

Google op "crunch" en "universe" en allerlei beschouwingen komen tevoorschijn.
Kees
03 december 2017 om 21:15
Ik begrijp dat bij een Big Crunch alles samenkomt, maar waarom kan dit alleen bij een gesloten heelal en niet bij een open of plat.
Theo de Klerk
03 december 2017 om 21:45
zoals ik al zei: als alles blijft expanderen, komt het nooit samen.

Als je bedoelt "waarom expandeert alles en stopt dat niet?" dan is dat een andere vraag (naar de oorzaak, niet de reden). Bij expansie is de hoeveelheid massa in het heelal te weinig en kunnen stelsels de ontsnappingssnelheid bereiken en daardoor nooit afremmen, stoppen en terugvallen. Een beetje zoals een raket vanaf de aarde kan ontsnappen (boven 11,2 km/s) of niet en met een boog terugvalt.
E.e.a. vind je als je googled zoals aangegeven.
Eus
13 mei 2019 om 18:28
Interessante discusie. Mogelijk weet iemand mij te vertellen of kosmologen het bestaan van en de hoeveelheid donkere energie hebben afgeleid uit de uitdijing van het heelal of uit de rotatiesnelheid van sterrenstelsels? Uit beide? Geen van beide? Waaruit dan wel?
Theo de Klerk
13 mei 2019 om 19:14
Dark energy lijkt vooral als hypothese te komen uit metingen van de uitdijing van het heelal. Het is een onderzoeksgebied in de sterrenkunde dat nog in de kinderschoenen staat. Zie bijv. https://en.wikipedia.org/wiki/Dark_energy

Dit topic is gesloten voor verdere reacties.