star-trails

ruudgeldermans stelde deze vraag op 16 september 2017 om 11:53.

 Als men sterren fotografeert in timelapse dan blijkt dat ze perfecte rondjes maken als gevolg van het draaien van de aarde. Maar de astronomie leert dat de aarde naast het draaien om eigen as tevens een ( nog veel snellere) beweging ondergaat van zijn jaarlijkse reis om de zon . Hiernaast beweegt het gehele zonnestelsel ( in nog grotere snelheid) zich naar onbekende stemming door het heelal. Mijn vraag is waarom deze twee andere bewegingen niet zichtbaar zijn in timelapse fotos? 

Reacties

Theo de Klerk op 16 september 2017 om 12:25
De sterren staan zo ver weg dat de beweging a.g.v. de aarde in zijn baan niet op foto te zien zijn.
Alleen van de dichtstbijzijnde sterren (tot zo'n 200 lichtjaren afstand) is er een kleine verschuiving (parallax geheten) meetbaar die minder dan 1 boogseconde (1/3600 ste graad) is. De aardbaan is dan wel gebruikt om van die sterren "de parallax" te bepalen. Dan meten ze de sterposities in januari en in juli (6 maanden verschil - andere kant van de baan). Als die hoek 1" is dan staat die ster op 1 parsec (parallax seconde) en dat komt overeen met 3,26 lichtjaren. Maar de meeste sterren staan zover weg dat je niet ziet of meet dat ze fracties van een boogseconde verschoven zijn. Dan moet de sterrenkunde andere trucjes uithalen (zoals Cepheiden-veranderlijken) om een afstandsinschatting te maken.

Dus de rondjes a.g.v. de aardrotatie binnen 24 uur is goed zichtbaar op foto's. De parallax niet - zeker niet over 1 dag tijdsverschil want dan is op kosmische schaal de aarde nauwelijks in zijn baan verschoven.
Rudi op 16 september 2017 om 20:12
Top dank Theo!

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft twintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)