zwaartekrachtanomalieën

Robrecht stelde deze vraag op 14 september 2017 om 11:17.

In Pommern nu Polen ligt een geasfalteerde kaarsrecht weg oplopende weg in een bosrijke omgeving.
Wanneer men op deze weg bijvoorbeeld een plastiekfles gevuld met water legt dan rolt deze fles de helling op en niet naar beneden. Zelfs een auto in vrijstaand rolt de helling op. Wie langs deze weg een huis zou bouwen en wonen sterft binnen het jaar.
Een grote wichelroede vastgehouden door 2 manspersonen kunnen deze amper bedwingen. Dit werd jaren geleden op een zaterdagnamiddag getoond in het als ik mij goed herinner het ARD programma Europamagazine.
Er werd gesproken van wateraders enz als mogelijke verklaring enz 

Reacties

Theo de Klerk op 14 september 2017 om 11:21
Ik ken een soortgelijke weg in Z-Afrika. Die loopt visueel echt naar beneden. En auto's en ballen rollen naar boven.  Blijkt toch gezichtsbedrog door de omgeving waardoor je denkt "dat kan niet".
Dat zal in Polen ook wel het geval zijn. Dat verhaal over dood gaan in een huis lijkt een een broodje-aap of Urban Legend.
Wat het met aardmagnetisme te maken heeft is mij een raadsel. Behalve dat magnetisme al gauw in dubieuze verklaringen komt omdat het verschijnsel de meeste mensen de pet te boven gaat.
Moderator op 14 september 2017 om 17:32

Theo de Klerk plaatste:

Wat het met aardmagnetisme te maken heeft is mij een raadsel. Behalve dat magnetisme al gauw in dubieuze verklaringen komt omdat het verschijnsel de meeste mensen de pet te boven gaat.
Daarom is de titel veranderd in "zwaartekrachtanomalieën" , zodat er gediscussieerd kan worden over waar het werkelijk om gaat.  

Onregelmatigheden in de aardkorst kunnen zorgen voor plaatselijke afwijkingen in de richting van de zwaartekracht, d.w.z. niet zuiver richting middelpunt aarde, maar tot een of twee graden afwijkend daarvan. 

Los daarvan zijn er plaatselijke omstandigheden mogelijk die via gezichtsbedrog ervoor zorgen dat een perfect horizontale weg toch een helling lijkt te hebben.

Daarvoor hoeven we niet naar Polen, Zuid-Afrika of nog zo'n aantal plaatsen waar de plaatselijke VVV's gretig inspelen op iets dat gek lijkt.  Neem deze weg in Zeeuws-Vlaanderen, tussen Kloosterzande en Hengstdijk:


(met dank aan google streetview)

Zelfs als je er rijdt of loopt heb je de indruk dat de weg in de bocht over de breedte afloopt van links naar rechts, van binnenbocht naar buitenbocht.

Dat komt omdat je hersens aannemen dat bomen rechtop staan,omdat ze dat gewoonlijk ook doen:


Maar deze bomen zijn door de enigszins ziltige overwegend westelijke winden in deze open polder ruim 8° scheefgegroeid.
Dat krijgen je hersens echt niet helemaal weggecompenseerd :(

Je "verstand" zegt dus dat een balletje over deze weg van binnenbocht naar buitenbocht zou moeten rollen.

Toch heeft de aannemer ook in deze bocht een gewone -lichte- verkanting aangelegd, (d.w.z. de buitenbocht iets hoger dan de binnenbocht) en rolt een bal dus van buitenbocht naar binnenbocht.

En wie regelmatig het wielrennen volgt hoort in veel etappes wel spreken van het zg "vals plat" (klik op linkje voor uitleg, en klik ook door naar "gravitatieheuvels")

Ja, er bestaan echte zwaartekrachtanomalieën. Oorzaak kan bijvoorbeeld zijn dat je je net op de overgang bevindt van een plaats waar in de ondergrond aan jouw ene kant een paar kilometer diep graniet ligt, en aan jouw andere kant een neerslag van puimsteen, hele lichte steen met veel luchtinsluitsels. Een loodje aan een touwtje gaat dus een tikje scheef hangen richting het graniet. Maar dat is op het oog niet vast te stellen, op zijn best met nauwkeurige pendules en GPS samen. Laat staan door rollende ballen. 

Een andere bekende, op veel grotere schaal, is het landijs op Groenland. Die kilometersdikke ijslaag heeft tot gevolg dat de Noord-Atlantische Oceaan niet netjes een geodeet volgt: de zwaartekracht uitgeoefend door die berg met ijs trekt alles behoorlijk scheef. Als het landijs op Groenland onverhoopt zou smelten stijgt de zeespiegel op aarde met gemiddeld 7 meter. Maar zelfs in Nederland, toch een paar duizend kilometer verwijderd, gaan we dat nauwelijks merken: bij ons is de zeespiegel nu al bijna 7 meter hoger dan hij zou moeten zijn doordat die berg ijs middels zwaartekracht zoveel zeewater aantrekt. De stijgende zeespiegel door smeltwater wordt bij ons dus gecompenseerd door een dalende zeespiegel a.g.v.  afnemende zwaartekracht van die ijsmassa. Op het zuidelijk halfrond krijgen ze dus zowel dat smeltwater als die bult zeewater die er nu door aangetrokken wordt te verwerken, en plaatselijk kunnen daar zeespeigelstijgingen tot 15 meter worden verwacht. Ga niet te hard juichen dat we hier in Nederland dus toch de dans ontspringen wat betreft zeespiegelstijgingen: rond de Zuidpool is dat effect nog veel groter: een gesmolten Antarctische ijsmassa betekent wereldwijd een gemiddelde stijging van 70 meter, maar dat zouden er bij ons wel eens 100 kunnen worden. 

met vriendelijke groet,
Moderator

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft zeventien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)