Hubbleconstante

Roos stelde deze vraag op 16 juli 2017 om 15:02.

 Hoe bereken je met een gegeven golflengte van een spectraallijn de afstand van een ster tot de aarde met behlp van de Hubbleconstante?  

Reacties

Theo de Klerk op 16 juli 2017 om 17:37
Niet.

Je kunt de verschuiving van een spectraallijn gebruiken om mbv de Dopplerverschuiving de radiale snelheid tov de aarde te bepalen.

Voor afstand gebruik je de parallax methode (indien dichtbij) en anders "indirecte" methoden zoals de massa-lichtkracht relatie (geeft absolute lichtkracht, de schijnbare "zie" je, uit het verschil kan de afstand worden bepaald) of de periode-lichtkracht relatie (voor veranderlijke sterren - ook dan verschil absolute/schijnbare lichtkracht geeft afstand).

Hubble constante heeft vooral zin bij grote afstanden (tussen sterrenstelsels). Dan blijkt uit het wegsnellen van het sterrenstelsel en de sterren daarin dat uit de Doppler roodverschuiving van het sterlicht de verschuiving een maat is voor de snelheid waarmee het stelsel wegvlucht. Die snelheid is op zijn beurt via de Hubble constante een maat voor de afstand van het sterrenstelsel tot de aarde. En "ongeveer" van alle sterren in dat stelsel. Plus of min een paar honderdduizend lichtjaren.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft twintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)