Geleidbaarheid Experiment, concentratie en stoffen

Johan H. stelde deze vraag op 14 februari 2017 om 14:24.

Quote

 Beste allen,

Op school moet ik een experiment uitvoeren waarbij de geleidbaarheid moet meten bij verschillende concentraties. Nou was dit niet zo'n probleem omdat het verband dan toch over 1 stof gaat.
-Hierbij moeten wij dus op zoek naar een verband tussen geleidbaarheid en concentratie.
(Dit is in principe niet zo moeilijk).

Maar nou werd er ook gevraagd of wij dit experiment met ongeveer drie verschillende stoffen wilden doen.
Nou is mijn vraag, hoe vergelijk ik deze stoffen dan met elkaar als ik het in grammen weeg. Moeten we hier niet rekening houden met het aantal ionen en de massa hiervan? Om onze uiteindelijke resultaten per stof ook nog met elkaar te kunnen vergelijken?
-Nu gaat het om het vergelijken van de verbanden die we in deel 1 hebben gevonden  tussen de stoffen.

Alvast Bedankt,

gegroet,

Johan

Reacties:

Theo de Klerk
14 februari 2017 om 14:27
Quote
Je kunt kijken of het per massa (kg) anders is, per valentie (ionen) of per mol (aantal ionen) en dan een kijken wat dat oplevert...
Jan van de Velde
14 februari 2017 om 15:21
Quote
Kijk behalve naar de massa ook eens naar de grootte van de ionen. Vergelijk bijvoorbeeld ook eens zouten met twee verschillende groottes ionen, bijvoorbeeld NaOH en NaNO3

groet, Jan
Johan H
15 februari 2017 om 08:34
Quote
Beste Theo en Jan,

Bedankt. Ik denk dat ik dan vooral ga letten op het aantal ionen zodat we deze met verschillende stoffen kunnen vergelijken. Het is in dat geval dan ook noodzaak om de grootte mee te nemen. Moet dan nog even kijken hoe we dat doen.

Gegroet,

Johan
Jan van de Velde
15 februari 2017 om 09:07
Quote

Johan H plaatste:

Ik denk dat ik dan vooral ga letten op
..//....
Het is in dat geval dan ook noodzaak om de grootte mee te nemen.
..//..

zo werkt onderzoek niet. 

Je zult er hoe dan ook voor moeten zorgen dat je vergelijkbare zaken vergelijkt. Je kunt niet tegelijkertijd in één experiment twee parameters op hun invloed beoordelen.

Dus je bedenkt hypotheses, zoals "een verdubbelde concentratie  resulteert in een verdubbeling van de geleidbaarheid", en dat kun je NIET onderzoeken door zout X met concentratie Z te vergelijken met zout Y met concentratie 2Z. Je kunt je dan dan trouwens ook niet beperken tot twee metingen: door twee punten in een diagram kun je namelijk heel veel verbanden tekenen:

Hieronder in zwart zomaar een klein meetdomein, met daardoorheen getekend zomaar een aantal mogelijke verbanden die allen een stukje domein hebben dat ze, binnen de marges van je meetfouten, met jouw meetdomein gemeen hebbenBen je dus in tijd of anderszins beperkt in hoeveel parameters je kunt onderzoeken, dan maak je een keuze. Maar zorg er dan voor dat je het gekozene zo volledig mogelijk onderzoekt. 

Groet, Jan

Plaats een reactie:


Bijlagen:

+ Bijlage toevoegen

Bevestig dat je geen robot bent: