Spankrachten in opstelling van Atwood

Sofie stelde deze vraag op 12 december 2016 om 20:11.

Hallo, ik zit al een tijdje te zoeken op deze oefening in verband met de opstelling van Atwood. Ik heb al dat Sa = Sb omdat ze met dezelfde versnelling respectievelijk naar boven en beneden gaan. Nu zit ik vast met de overige krachten.
Kan iemand me helpen?
Alvast bedankt  

Reacties

Sofie op 12 december 2016 om 21:39
Theo de Klerk op 12 december 2016 om 21:44
Basis-ideeen om aan te denken:
die kabels om de katrollen kun je ook als een lang recht touw denken waar aan beide kanten met een kracht wordt getrokken. De B kant trekt met mBg en de A kant met mAg. 
Als de katrollen geen massa hadden (en daarmee een deel van de energie afnemen door te gaan roteren) dan zou de spankracht tussen A en B makkelijk te berekenen zijn.
Nu zitten die katrollen er ook tussen. Een beetje als "dood gewicht" want ze trekken of duwen niet. Maar een deel van de kracht die A of B uitoefent is wel nodig om die katrollen te laten draaien. Dan blijft er minder kracht over (de S") voorbij de katrollen.
Jan van de Velde op 13 december 2016 om 07:59
dag Sofie,

je stelt heel beslist:

Sofie plaatste:

 Ik heb al dat Sa = Sb omdat ze met dezelfde versnelling respectievelijk naar boven en beneden gaan. 

Is dat wel zo? Om in dit soort gevallen je gedachten te bepalen helpt het vaak om in extremen te denken: neem massa's A en B bestaand uit een stel van die practicum-massablokjes van 200 g resp 50 g, en neem voor die katrollen  molenstenen (overigens nog steeds wrijvingsloos) .
Geldt dan nog steeds dat SA = SB

Groet, Jan

Eli op 08 december 2018 om 12:57
Kan deze vraag opgelost worden?
Theo de Klerk op 08 december 2018 om 13:41
Wat heb je zelf al gedaan? Van alleen een antwoord leer je niets.
Eli op 09 december 2018 om 08:16
ik ben al zover gekomen dat een van de juiste antwoorden b, c of d zal zijn.  Dan moet er enkel nog gekeken worden of Sa kleiner dan, groter dan of gelijk is aan Sb. Ja de massa van A is 4 keer groter dan van B dus dan zou ik intuïtief denken dat Sa groter is dan Sb. Antwoord b dus.
Theo de Klerk op 09 december 2018 om 10:00
Ja. Dat kan ook sneller: vrijwel alle antwoorden vallen af omdat de spanning aan twee kanten van een touw waaraan wordt getrokken gelijk zijn (Sa=Sa' etc): blijven b en d over.
En omdat massa A naar beneden gaat is er een uiteindelijke kracht hiervoor die groter is dan de andere. Dan blijft b als optie over.
Eli op 09 december 2018 om 10:34
Ja dat klinkt logisch. Bedankt voor de snelle respons!
Theo de Klerk op 10 december 2018 om 00:24
als je de wielen als karretjes ziet die worden voortgetrokken (rondgedraaid) dan is het logisch dat de spankracht het grootst is rechts (voor mA), omdat die kracht 2 wielen en mB moet trekken, minder is tussen de 2 wielen (1 wiel en mB trekken) en het minst links (alleen mB trekken).
Aangezien F=ma en de a voor alle delen hetzelfde is (het touw blijft strak staan) en de massa afneemt (mA+ wiel A + wiel B + mB aanvankelijk en van rechts naar links steeds een element minder) neemt de spankracht dus af voor de drie stukken touw van rechts naar links.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft zesentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)