UV-Licht

Reneé stelde deze vraag op 15 juni 2005 om 16:46.
Ik heb een vraagje, het is een vraag uit 'mijn natuurkunde boek...en ik kan het niet goed uitleggen.... dus misshien heeft iemand een goed antwoord: Inleidend stukje: Als je een goede zonnebril koopt zit er een stickertje op die aangeeft hoeveel UV-licht die tegenhoud. een stickertje met uv-400 betekend dat de bril één-vierhondertste deel doorlaat van de UV-stralin die erop valt. de vraag is: waarom Kun je door een 'UV-100'-bril evenveel zien als door een dezelfde bril met Uv-400

Reacties

Bas op 15 juni 2005 om 18:42
Beste Renée,

Om te beginnen, in welk boek staat dat??
"UV-400" betekent dat 99,5% van alle straling met een golflengte korter dan 400 nm wordt tegengehouden.
Van UV-100 heb ik nog nooit gehoord, maar wel van de UV-380 norm, die aangeeft dat bijna 100% van straling met een golflengte korter dan 380 nm wordt tegengehouden. (maar slechts heel weinig van dat gebied 380-400 nm).

Of er veel of weinig UV-licht wordt tegengehouden maakt niet uit voor wat we door de brillen zien, omdat de brillen wel evenveel zichtbaar licht doorlaten.  Je netvlies slechts gevoelig voor een bepaald frequentiebereik, van 'rood' tot 'blauw' licht. Daarbuiten liggen nog heel veel frequenties die wel bestaan, maar die we niet kunnen zien.

Maar Ultraviolet licht bijvoorbeeld kan wel onze ogen beschadigen of zorgen dat we verbranden, maar we zien het niet. Omdat UV-licht niet door wolken wordt tegengehouden kunnen we op een bewolkte dag wel verbranden of bruin worden. Je zonnebril is ontworpen om een deel van het UV-licht tegen te houden zodat je ogen niet beschadigen.  
Omdat kortgolvig UV al door je hoornvlies wordt tegengehouden en de rest door de stof in je ooglens, komt er, bril of geen bril, nagenoeg geen UV op je netvlies terecht. Daar zit dus het probleem ook niet. Andersom, de kleur of donkerte van je bril zegt weinig tot niks over hoeveel UV dat tegenhoudt. UV-400 glas kun je ook gewoon helder krijgen.


(bron: http://www.optikhorn.de/glasuv.htm)

Nou zijn grote doses UV zeker niet bevorderlijk voor je hoornvlies en of ooglens: door veel onbeschermd in de zon te lopen heb je een grotere kans op latere leeftijd staar te ontwikkelen. 


Groeten, Bas

Student natuurkunde Radboud Universiteit Nijmegen.
Reneé op 15 juni 2005 om 19:04
Bedankt :) >:)
Dit topic is gesloten voor verdere reacties.