Wat is evenwicht?

Zahra stelde deze vraag op 27 januari 2013 om 23:56.

Hallo,

Ik ben bezig met natuurkunde nu met het onderwerp momenten.
Allen ik snap niet wat ze bedoelen met evenwicht. Ik snap wel dat je dan wel dat bij evenwicht alle momenten gelijk aan 0 zijn en ook alle krachten.
Maar, ik snap niet wat ze nou bedoelen, bedoelen ze bij evenwicht dat het voorwerp horizontaal staat en niet beweegt of iets anders?

Groetjes,

Zahra

(alvast bedankt voor de reactie's)

Reacties

Theo op 28 januari 2013 om 00:23

Evenwicht zijn twee zaken: 

1. geen translatie ( horizontale of verticale beweging). Dat betekent geen netto kracht in welke richting dan ook en v=0 m/s

2. geen rotatie om welke draaias dan ook. Dat betekent geen krachten aan de rand van een voorwerp zodat het als een tol kan draaien. Daartoe moet het moment van alle krachten (uit 1 al gevonden) tezamen nul zijn. Ze werken elkaar dan tegen ( even hard kloksgewijs als tegenkloks willen draaien) of moment 0 hebben (dwz dat de kracht op de draaias werkt en arm 0 heeft)

als aan beide voorwaarden is voldaan dan is er evenwicht. Vaak kun je uit deze conditie missende krachten (die niet in grootte gegeven zijn) of afstanden tot de draaias berekenen.

zahra op 28 januari 2013 om 01:17

Oke, dat snap ik.

Maar er zijn ook wel eens sommen waarbij of de momenten gelijk zijn aan 0 of de krachten. Hoe weet met welke ik moet gebruiken?

Jan op 28 januari 2013 om 07:54

Dag Zahra,

Als een systeem dat kan draaien niet draait is de som van de momenten gelijk aan nul (of, anders gezegd, dan is het totale moment met de klok mee gelijk aan het totale moment tegen de klok in).

Als een systeem dat rechtlijnig kan bewegen niet versnelt of vertraagt is de som van de krachten gelijk aan nul. 

In de oefening van Petra op de plank zijn beide het geval. Dat de som van de krachten daar ook gelijk is aan nul is niet zo zichtbaar, want op het eerste gezicht zie je alleen de zwaartekrachten van Petra en de plank naar beneden. De kist oefent echter een even grote kracht naar boven uit, de normaalkracht. Als dat niet het geval zou zijn zouden Petra en de plank naar beneden versnellen, oftewel, gewoon vallen. 

 

succes met je toets

Jan op 28 januari 2013 om 08:13

Oh, enneh, voor evenwicht hoeft iets niet horizontaal te staan. Bijvoorbeeld bij een schaatser die een beetje wijdbeens op het ijs staat zal de zwaartekracht de schaatsschoen naar het ijs willen doen draaien (met het glij-ijzer als draaipunt). De spieren van de enkel oefenen dan een tegengesteld moment uit. De schaats staat schuin op het ijs, maar er gaat niks draaien, som van de momenten is nul. 

Theo op 28 januari 2013 om 11:27

En als je een schuine berghelling oploopt met schoenen met een stroef profiel dan kun je ook in evenwicht stilstaan op zo'n helling. De zwaartekracht trekt je naar beneden maar de wrijving tussen schoenzool en bergpad voorkomt dat je gaat glijden.

henk op 10 april 2019 om 09:56
wanneer is een voorwerp in evenwicht
Theo de Klerk op 10 april 2019 om 10:01
zie eerste reactie
Villie op 15 december 2019 om 13:02
Fres = 0 ??
Jan van de Velde op 15 december 2019 om 13:07

Villie plaatste:

Fres = 0 ??
... en Mres=0

groet, Jan 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft eenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)