Aardbeving, behoud van impulsmoment

hilbert stelde deze vraag op 09 maart 2005 om 11:57.
ik heb vraagje over de wet van behoud van impulsmoment, ik zit nu in V5 en maak nu een werkstuk over aard- en zeebevingen.
Ik kwam er achter dat door zo'n beving de aarde sneller gaat draaien door deze wet, zou iemand dit kunnen uitleggen?

alvast bedankt

Reacties

Melvin op 09 maart 2005 om 13:43
Beste Hilbert,

Ik zou niet weten waarom dat zou moeten zijn. Hoe kwam je er dan achter? De wet van behoud van impulsmoment zegt juist dat een afgesloten systeem (de aarde) zijn impulsmoment behoud. De aarde zou dus alleen maar sneller gaan draaien, wanneer de massa meer naar de draaias gaat. Als een aardbeving dat doet, gaat de aarde inderdaad sneller draaien. Maar ik denk dat aardbevingen er niet altijd voor zorgen dat de massa inderdaad naar het midden gaat, dus zou de rotatiesnelheid niet altijd snelller worden bij een aardbeving. Dat de aarde sneller zou draaien als de massa naar binnen gaat, kan je makkelijk testen door op een bureaustoel te gaan zitten, te gaan draaien met je armen ver van je lichaam en daarna je armen naar je toe te trekken. Je gaat dan sneller draaien.

Ik hoop dat ik je hiermee geholpen heb,
Groeten, Melvin
Bert op 09 maart 2005 om 16:51
Op 18 januari was op scienceguide.org het volgende bericht te lezen (inmiddels verwijderd):

"Aarde door tsunamibeving meetbaar vervormd
18 januari

-Nasa-onderzoekers hebben de effecten van de zeebeving in Zuid-Azie op de planeet kunnen meten en deze zijn niet mis. De watermassa van de oceanen kende ongebruikelijke patronen, omdat de tsunami via Zuid Afrika en Antarctica de Atlantische Oceaan in geduwd werd en tot in Rio de Janeiro -15.000km van het epicentrum- gemeten werd. Ook gaven de vibraties van de beving ook na twee weken nog steeds 'geluid'in de ruimte, iets dat bij zware bevingen meestal na een dag of twee is weggestorven. De noordpool is ongeveer 2,5 cm verschoven en de planeet als geheel is iets ronder van vorm geworden doordat de bolling rond de evenaar licht verminderd werd. De aardse dag is hierdoor 3 microseconden korter geworden, omdat de planeet iets sneller gaat roteren door deze vervorming "

Het originele bericht is in de nieuwsarchieven op de site van nasa te vinden, en daar wordt ook een vergelijking met een 'spinning skater' gemaakt ... Kijk maar op: http://www.nasa.gov/home/hqnews/2005/jan/HQ_05011_earthquake.html

 Bert

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft dertig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)