Berekenen van spierkracht

Jackie stelde deze vraag op 23 maart 2010 om 11:54.

Hoe bereken je de spierkracht bij de inworp van een voetbal?

Bekend is de massa van de voetbal (0,400kg).

Verder is bekend dat deze vanaf een hoogte van 1,80m meter wordt gegooid.

Wij moeten de totale kracht (ook onbekend) berekenen vanuit Fz en Fspier, hoe doe je dit?

Reacties

Jan op 23 maart 2010 om 17:56

Dag Jackie,

Is dit een rekenoefening, of een opdracht? In het eerste geval zijn de gegevens verre van compleet. Typ hem hier dan eens letterlijk?

Als het een opdracht is, is het misschien de bedoeling dat je zelf op zoek gaat naar welke gegevens nog missen om een uitkomst te kunnen vinden. Zoals bijvoorbeeld hoe ver in het veld de bal dan terechtkwam of zo.

Laat maar weten, dan helpen we verder denken,

Groet, Jan

Jackie op 26 maart 2010 om 10:05

Dag Jan,

Het is inderdaad een opdracht die we moeten maken, genaamd Dynamisch Modelleren en we hebben als onderwerp 'De inworp van een voetbal'. Het is de bedoeling dat wij het verloop van de bal berekenen en gegevens invoeren in het programma Powersim, die automatisch verder rekent voor ons.

Het probleem is alleen dat we uiteindelijke afstand moeten berekenen vanuit het algemene bewegingsmodel, dus afstand is afhankelijk van verplaatsing, snelheid, versnelling, massa en de krachten Fz en Fspier. Dit is een probleem omdat we geen gegevens hebben, deze moeten we zelf bedenken, maar dat is toch vrijwel onmogelijk? Voor ons in ieder geval wel.

Het enige dat we weten is de massa van de bal (0,400kg), hoogte van de inworp (1,80m) en de inworphoek (45graden).

Zoals u kunt zien is dit een hele vage en onduidelijke opdracht en de bedoeling is uiteindelijk dat we een verslag maken over de gebruikte formules voor de variabelen. Wij hopen dat u er iets meer van snapt of ons misschien in de goede richting kunt helpen. Alvast bedankt!

Groetjes, Jackie (en medeleerling Pien)

Jan op 26 maart 2010 om 18:00

Dag Jackie en Pien,

Geen reden tot paniek. Als opdracht is hij echt niet zo vaag hoor, je zult alleen zelf wat gefundeerde aannames moeten doen. In zo'n geval  doe je gewoon een aanname, en kom je dan op idioot grote of kleine werpafstanden uit, dan pas je je aanname aan.

Overigens heb je weinig aan alleen die kracht, het gaat om de energie die die kracht aan de bal meegeeft. Dus moet je rekenen met een gemiddelde kracht die werkt over de afstand die de inwerper de bal nog vast heeft. (om die afstand zo groot mogelijk te maken zie je die inwerpers ook helemaal in een boog achterover leunen).

Het mooiste zou het zijn als je eens een filmpje maakte van zo'n inwerper (kun je zelf doen) tegen de achtergrond van bijvoorbeeld een bakstenen muur, zodat je een redelijke schatting kunt maken van de afstand die de bal aflegt tussen eht punt dat de inwerper maximaal achterover leunt totdat hij de bal loslaat. En dan zou je in verschillende werpposities die bal eens kunnen duwen tegen een door iemand vastgehouden weegschaal, zodat je een gemiddelde kracht tijdens de worp kunt inschatten. Die afstand maal die gemiddelde kracht geeft een arbeid, en dat geeft de bewegingsenergie die de bal direct na loslaten heeft (waaruit je dan de snelheid kunt berekenen).

Zo wordt het geen vage, maar juist een ontzettend leuke en zinvolle opdracht.

Volgen jullie het nog een beetje?

Groet, Jan

Peter op 18 december 2019 om 12:39
Hallo jan, ik snap nog steeds niet precies welke formules je dan moet gebruiken voor de berekening van de spierkracht. 

m.v.g. peter
Jan van de Velde op 18 december 2019 om 13:07
dag Peter,

zolang onbekend is welke gegevens je krijgt over de beweging van de bal is er niks zinnigs te zeggen over welke formules bruikbaar zijn. 

Dit was geen oefensommetje dat zomaar op te lossen is.

Groet, Jan 
Theo de Klerk op 18 december 2019 om 13:08
Daar is geen formule voor. Jouw spieren zijn de mijne niet. Dat hangt af van leeftijd, lichaamsbouw, erfelijkheid enz.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft zesentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)