brekingsindex

Kirsten stelde deze vraag op 04 oktober 2009 om 13:34.
Ik moet een meetrapport uitschrijven over de wet van Snellius, nou heb ik dus zo'n simpel proefje uitgevoerd met een halfrond stuk perspex waarbij je dan de hoek van inval en hoek van uitval moet meten en daarvan de sin. berekenen. Dan moest je sin i en sin r tegen elkaar uitzetten in een grafiek, zodat er dus een rechte lijn uitkomt. So far, so good, maar dan moet je de helling van de rechte lijn meten en uitkomen op de brekingsindex van perspex als resultaat. Nou ben ik dus met mijn domme hoofd vergeten hoe je dat doet. De hoek van de lijn is zegmaar 56graden... hoe moet ik dat dan verder doen...? Alvast heel erg bedankt!

Reacties

Kirsten op 04 oktober 2009 om 13:51
Oeps, hoek van uitval moet natuurlijk hoek van breking zijn...
Jan op 04 oktober 2009 om 14:15
Dag Kirsten,

Ken je je goniometrie nog een beetje?



in de grafiek kun je een rechthoekige driehoek verzinnen

je zoekt naar de verhouding sini/sinr, want dat is je brekingsindex.
in de driehoek is dat zijde o gedeeld door zijde a, ofwel in goniometrische termen overstaande rechthoekszijde gedeeld door aanliggende rechthoekszijde.  (o/a)

ezelsbruggetje, soscastoa, welke goniofunctie hoort ook alweer bij o/a ?

 Ik heb eventjes met je gegevens gerekend en kom uit op een waarde die héél netjes overeenkomt met de tabelwaarden voor perspex. (n=1,48)

Laat je weten of het gelukt is?

Groet, Jan
Fatma op 17 september 2017 om 20:26
Hallo,
Ik ben op dit moment bezig met dit onderwerp. Ik heb ook een grafiek moeten tekenen zoals hier boven staat. Maar ik heb eigenlijk geen idee wat Sin i is. Ik weet wel dat de hoek van inval hoek i is en de hoek van breking hoek r is, maar ik heb geen idee wat Sin i en Sin r zijn. Zou u me dit alstublieft duidelijk willen maken?
Theo de Klerk op 17 september 2017 om 22:42
Als je de hoeken i en r wel kent of kunt meten, dan is "sin" van de hoek gewoon een functie. Bij elke hoek kun je de "sinuswaarde" van de hoek weten door op je rekenmachine de "sin" toets in te drukken.
De waarden varieren tussen -1, 0 en +1.  Zo is sin 30º = 0,5

Sinus is een hoekfunctie, net als cosinus en tangens en horen bij een stukje wiskunde over hoeken dat "goniometrie" wordt genoemd. Vaak wordt dit in de 3e of 4e klas havo/vwo behandeld. Maar de "sin" knop op je rekenmachine geeft je gewoon het getal. Daar hoef je dan ook niet verder over na te denken.
De omgekeerde functie is er ook: je weet de sinus waarde (bijv 0,5) en zoekt welke hoek daarbij hoort (30º) . Dat zie je via de sin-1 knop:
sin-1 0,5 = 30º
Fatma op 18 september 2017 om 15:45
Heel erg bedankt voor uw antwoord meneer Theo de Klerk, maar er is eigenlijk nog veel meer wat voor mij niet duidelijk is bij het onderwerp licht. Hoe kan ik hierover voldoende geinformeerd worden? Want het lijkt me nogal onhandig om mijn vragen hier telkens te moeten typen, of is dit de enige manier?
Theo de Klerk op 18 september 2017 om 17:44
Voor de vraagbaak is dit de enige manier: zo kunnen anderen met soortgelijke vragen of problemen misschien al een antwoord vinden zonder het opnieuw te hoeven vragen.
Er zijn ook heel veel boeken en internet artikelen (google eens om iets te vinden) die soms je vraag beantwoorden.
Fatma op 18 september 2017 om 18:32
Bedankt,
ik zal proberen om wat specifieker te zijn met hen googlen.
Jan van de Velde op 18 september 2017 om 19:03
Dag Fatma,

Naast wat Theo al suggereert, ook in deze vraagbaak zijn al letterlijk duizenden vragen gesteld, en verder staan er op deze site honderden artikelen, oefenopgaven etc over allerlei natuurkunde-onderwerpen. Dus ook onze zoekfuncties kunnen al heel wat boven water krijgen. 

En voor de rest, ja, vind je het niet dan kunnen wij je op zijn minst helpen zoeken.

Groet, Jan
Fatma op 18 september 2017 om 19:11
Heel erg bedankt Jan,
Ik zal deze site de komende tijd zeker gebruiken, omdat we bezig zijn met een moeilijk onderwerp. En ik zal deze site ook benutten.
Fatma op 18 september 2017 om 21:06
Hallo,
Ik heb nog een vraag, namelijk over de 'functie' in de wiskunde of in de natuurkunde. In de wiskunde staat er dat het het handig is een functie een naam te geven en dat is dan een letter bijv. f,g, h of k. En in de natuurkunde is het bij het meten van bijv. lichtbrekingen 'sin', maar wat wordt er precies bedoelt met 'de functie', heeft de functie 'sin' een taak?
Theo de Klerk op 18 september 2017 om 22:29
Natuurkunde en wiskunde gaan hier gelijk op.
Bijv. Een kracht F ("force") in de natuurkunde is het product van massa m en versnelling a ("acceleration"):   F = m.a

De wiskunde gebruikt het woord "sin" als ze sinus van een hoek bedoelen, "cos" voor de cosinus en "tan" voor de tangens. Een zwaartekracht is
F = m.g (g = de aardse zwaartekrachtversnelling).
Maar zet je nu iets op een helling, dan is de kracht wel hetzelfde, maar het deel van de kracht die langs de helling naar beneden is gericht (waardoor iets van de helling glijdt) is dan gelijk aan een gedeelte van die totale zwaartekracht. En dat gedeelte hangt samen met de hoek en je kunt aantonen dat het slechts het "sin α" gedeelte is, als α de hellingshoek is.
Dus  Fhelling = Fzwaartekracht x deel = Fzwaartekracht sin α
Als bijv. α = 30º dan is sin 30º = 0,5 en daarmee staat er Fhelling = 0,5 Fzwaartekracht

Fatma op 19 september 2017 om 08:11
Bedankt voor de uitleg,
Hier zal ik zeker wat aan hebben. Maar mijn vraag was eigenlijk: wat wordt er bedoelt met de ''functie''? Als er bijvoorbeeld staat 'de functie f(x)=...', wat wordt er bedoelt met de functie? Wordt daarmee bedoelt dat f(x) een functie heeft of iets doet? En zoja wat is dan die functie?
Jan van de Velde op 19 september 2017 om 08:11

Fatma Yousef plaatste:

ik heb eigenlijk geen idee wat Sin i is. 
dag Fatma,

sinus, cosinus en tangens gebruiken we om met hoeken en zijden van driehoeken te kunnen rekenen. Als je eens een middag niks te doen hebt, ga dan eens door deze microcursus:

https://www.wetenschapsforum.nl/index.php/topic/77490-microcursus-goniometrie-sinus-cosinus-tangens-basis/

Groet, Jan
Fatma op 19 september 2017 om 08:14
Okey, bedankt. Dat zal ik zeker doen.
Fatma op 19 september 2017 om 08:24
Klopt het dat met de ''functie Sin'' wordt bedoelt, dat je Sin kunt gebruiken om te rekenen en in dit geval bij het berekenen van hoeken? Want als dat zo is, snap ik het tot zo ver.
Jan van de Velde op 19 september 2017 om 08:33

Fatma Yousef plaatste:

Klopt het dat ..//..
Daar komt het inderdaad ruw gezegd wel op neer. 

groet, Jan
Fatma op 19 september 2017 om 08:46
Heel erg bedankt meneer van de Velde,
Ik snap het nu eindelijk.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft vierentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)