aantrekkingskracht aarde/zon op maan

Marly stelde deze vraag op 08 oktober 2008 om 15:06.

Met de wet van de aantrekkingskracht F=G.m.m'/r in het kwadraat, krijg ik een hogere aantrekkingskracht van de zon op de maan dan die uitgeoefend wordt vanaf de aarde op de maan. De massa m is die van de maan en m' is die van de zon of aarde (in kg). G = 6,67x10 tot de min elfde en de afstand van de maan tot de aarde is 3,844x10 tot de achtste meter en dat in het kwadraat terwijl de afstand van de aarde tot de zon (gemiddelde afstand van de maan tot de zon) 149x10 tot de negende meter is. De massa van de maan is 7,35x10 tot de tweeentwintigste kilo; van de aarde is 5,98x10 tot de vierentwintigste; van de zon is 1,989x10 tot de dertigste kilo.

Ik krijg dan een kracht van 1,9x10 tot de twintigste Newton voor de aantrekkingskracht van de aarde op de maan en 4,33x10 tot de twintigste Newton voor de aantrekkingskracht van de zon op de maan. Is dit mogelijk???

 

Bedankt voor de uitleg.

Reacties

Jan op 08 oktober 2008 om 17:26

Dag Marty,

da's niet alleen mogelijk, je berekeningen zijn gewoon  correct, dus het is gewoon zo.

Wou je alleen maar je berekening laten controleren, of, gezien de manier waarop je deze vraag stelt, vind je dit vreemd?

Groet, Jan

 

Bert op 08 oktober 2008 om 17:46

Dag Marly,

leuk probleem! Het klopt: de zon trekt 2,2 maal zo hard aan de maan als de aarde.

Je wilt nu ongetwijfeld weten waarom de maan niet naar de zon toe vliegt.

Dat komt omdat maan en aarde allebei een rondje om de zon maken. Daarbij wordt de middelpuntzoekende kracht geleverd door de gravitatiekracht. De baan snelheid wordt gegeven door de vergelijking vaarde = sqrt(G.Mzon/Rzon-aarde) en is onafhankelijk van de massa van de aarde. Omdat Rzon-maan vrijwel gelijk is aan Rzon-aarde heeft de maan dezelfde baansnelheid t.o.v. de zon als de aarde. Daarom gaat de maan niet naar de zon toe.

Overigens gaat de maan ook niet naar de aarde, want in het stelsel aarde maan  heb je hetzelfde spelletje nog eens: vmaan = sqrt(G.Maarde/Raarde-maan)

Misschien is deze uitleg een beetje kort, maar omdat je vragen over gravitatiekracht stelt, neem ik aan dat je al wel weet hoe het zit met de cirkelbeweging en de middelpuntzoekende kracht.

Als je meer uitleg wilt geven we die graag.

Bert

Marly op 08 oktober 2008 om 21:36
Hartelijk dank Jan en Bert voor de reacties. Ik ben nog maar een beginner dus kom ik waarschijnlijk met nog meer vragen. Ik heb wel begrepen met de uitleg van Bert hoe het zit, al weet ik niet wat de 'vereenvoudigde' formule v=sqrt(M/r) is. Vaak zijn de massa's toch erg verschillend.
Jan op 08 oktober 2008 om 23:39
  • al weet ik niet wat de 'vereenvoudigde' formule v=sqrt(M/r) is.

Weet je wel hoe je een middelpuntzoekende kracht uitrekent, bijvoorbeeld op een satelliet die in een vaste baan om de aarde cirkelt? (want daarvan is Bert's formule , baansnelheid van de satelliet is de wortel uit [de massa van het lichaam in het centrum van de baan gedeeld door de straal van de baan] ) afgeleid.

Groet, jan

Anoniem op 04 juni 2013 om 17:12

ja hele goede uitleg maar ik zit met een probleem, ik moet het gewicht bereken van een persoon van 60 kilo op de maan,aarde en de zon, maar ik vind nergens de aantrekkings kracht van de maan en de zon. ??? kun u mij daarbij helpen.

Theo op 04 juni 2013 om 17:27

De massa m (kg) van een persoon wordt door een andere massa (van Aarde, Maan of Zon) aangetrokken met een kracht gelijk aan

F = m.a

en dat wordt dan het gewicht genoemd. Op aarde is de versnelling door de zwaardekracht aan het oppervlak gelijk aan  a = g = 9,81 m/s2. De waarden voor het oppervlak van maan en zon kun je in Binas tabel 31 opzoeken onder "gravitatie-versnelling".

Jan op 04 juni 2013 om 19:42

En als je geen BINAS hebt, gebruik dan de algemene zwaartekrachtformule van Newton:

$$ F_z = G \cdot \frac{M \cdot m}{R^2} $$

 

  • G - universele gravitatieconstante, 6,6726·10-11 Nm²kg-2
  • M - massa van het hemellichaam
  • m - massa van voorwerp op oppervlak hemellichaam
  • R - straal van het hemellichaam
Gegevens M en R van alle relevante hemellichamen vind je o.a. op Wikipedia. 

groet, Jan

 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft zesentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)