E= mc²

Nina stelde deze vraag op 25 maart 2008 om 20:30.

Hallo!

Weet iemand toevallig wat de formule E-mc2 te maken heeft met kernfusie? Alvast bedankt! Groetjes Nina!

Reacties

Jan op 26 maart 2008 om 22:05

Dag Nina,

Geen idee op welk niveau je een antwoord zoekt, maar simpel gezegd zegt die vergelijking dat energie gelijk staat aan massa maal de lichtsnelheid in het kwadraat.

De zon zet bijvoorbeeld elke seconde 600 miljoen ton waterstof om in 596 miljoen ton Helium, via kernfusie. Er verdwijnt dus elke seconde 4 miljoen ton massa. Dat levert elke seconde een berg energie op.

 4 000 000 000 (kg) x 300 000 000² (m²/s²) = een heleboel joule.

 Vrees niet dat de zon gauw op raakt: die paar miljoen ton per seconde maken op de enorme massa van de zon niet veel uit. Bij het onderwerp kernfusie werken we nu eenmaal met enorme getallen waar je je als mens nauwelijks een voorstelling van kunt maken.

Wil je meer weten over die omzetting van massa naar energie dan zul je toch eerst eens moeten vertellen op welk niveau je dat wilt weten.

Voorlopig duidelijk zo?

Groet, Jan

Paul op 12 juli 2017 om 20:28
Hi Jan,

Goedenavond.

Hoeveel weegt 600 miljoen waterstof en 596 miljoen ton helium onder de omstandigheden op de zon en wat zou het hier op aarde wegen b.v. onder 1 atmosfeer en nul graden celcius ?

En die 4 miljoen ton massa die per seconde verdwijnt, zelfde vragen.
Wat wegen de diverse soorten straling, daar op 150 miljoen km afstand en hier op de aarde ?

Mvrgr / Paul
Theo de Klerk op 12 juli 2017 om 20:48
>Hoeveel weegt 600 miljoen waterstof en 596 miljoen ton helium onder de omstandigheden op de zon 

Wat iets "weegt" hangt af van de mate waarmee de zwaartekracht ergens aan trekt (en iets anders de tegenkracht levert: een vrij vallend voorwerp "weegt" niks tot het op de grond aankomt).
De grootte van het gewicht is te berekenen met  F = m.a
met F als gewicht (in newton), m de massa (in kg) en a de gravitatieversnelling (in m/s2 of N/kg) . Algemeen geldt voor een bolvormige massa van M kg en straal r dat het op zijn oppervlak een versnelling geeft van
a = GM/r2  (vul M en r voor de aarde in en je krijgt 9,81 m/s 2)
Voor de zon zal deze waarde aan diens oppervlak veel hoger zijn (274 m/s2)

Het gewicht zal iets kleiner zijn door de opwaartse kracht die een voorwerp ondervindt in de aardse atmosfeer of de zonne-corona. Daarbij is het volume van 600 miljoen (ton?) waterstof bij ca 6000 K van groot belang evenals de verplaatste zonne-corona gassen. Aangezien het grootste deel ook waterstof is, is je vraag een beetje "hoeveel weegt water in water"

De massa die per seconde in de zon door kernfusie in straling wordt omgezet transporteert zich door het heelal. Straling "weegt" niks want het heeft geen massa, bij de zon niet en op aarde ook niet. De intensiteit waarmee licht op een oppervlak kan vallen (lichtdeeltjes botsen erop) geeft wel een stralingsdruk.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft negenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)