Reacties
Dag Steef,
Om elektriciteit te geleiden zijn er elektrisch geladen deeltjes nodig. In een metaal (geleider) zijn dat de gezamenlijke elektronen uit het metaalrooster.
Watermoleculen hebben niet net als metalen van die makkelijk vrije elektronen. Wél is alle water, ook het zuiverste, voor een heel klein deel in ionen gesplitst:
2H2O <--> H3O+ + OH-
Die ionen zijn dus elektrisch geladen deeltjes, en die kunnen zich vrij door de vloeistof bewegen. Zo heel snel gaat dat niet, ze zijn zelf natuurlijk vrij groot en ze moeten zich tussen alle andere moleculen heenwringen. Zuiver water geleidt de elektrsche stroom dus maar een heel klein beetje.
Voeg je nou een zout toe, bijvoorbeeld keukenzout, dan lost dat op. bij dat oplossen valt het zout uiteen in ionen:
NaCl (s) --> Na+ (aq) + Cl- (aq)
Nou heb je er dus ineens letterlijk en figuurlijk een schep ionen extra bij gekregen, het water bevat dus veel extra elektrisch geladen deeltjes, en zal dus de elektrische stroom veel beter geleiden.
Duidelijk?
Groet, Jan
Eehh Jan, je gaat nu toch niet vertellen dat keukenzout uiteen valt in Natrium(gevaarlijk metaal) en Chloor(ook erg gevaarlijk goedje)
Bij het oplossen van keukenzout in water blijven nog steeds keukenzout kristallen in het water hoor.
dat wat Theo zegt even visualiseren:
https://gfycat.com/grossyellowhog
En hier leg ik uit wat de oorzaken achter dit verschijnsel zijn
https://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/65448
Groet, Jan
Groetjes, Roland.
Een water molecuul kan door zijn polariteit zowel een + als - ion aantrekken - elk ion aan een andere kant van het molecuul.
nee. De meeste ionen zwerven rond in de vloeistof met een eigen "jasje" van watermoleculen, al komen ionparen ook voor:
Ik weet het niet zeker, maar intuïtief zou ik het logisch vinden als ionparen procentueel vaker zouden voorkomen in oplossingen met hogere concentraties.
Groet, Jan
Roland
Is de binding tussen een Na/K/Cl ion enerzijds en een watermolecuul anderzijds een erg sterke binding (sterker dan b.v. de binding tussen de ionen in de 'vaste vorm' van het zout) ?We mogen wel aannemen dat die sterker is, anders zouden NaCl en KCl niet zo makkelijk oplossen. Bij andere zouten ligt dat dan weer anders,