aanraken fase draad in stopcontact

James stelde deze vraag op 02 december 2006 om 22:15.
Na een discussie ben ik op zoek gegaan naar het antwoord op de volgende vraag:

 Als je de fase draad (bruin) in een stopcontact aanraakt, wat gebeurt er dan? Doet het pijn, is het gevaarlijk of totaal niet. Bij het aanraken van beide draden ontstaat er een levensgevaarlijke situatie, dat weet ik. Als je blauw aanraakt gebeurt er niets.

 Ik kan echter geen bevredigend antwoord vinden. Een van de antwoorden die ik vond is: Als je de fase aanraakt krijg je een flinke schok. Een ander antwoord wat ik vond is: Dus als je één schroevendraaier in je stopcontact steekt zul je een stroom voelen, maar heel snel schakelt de aardlekschakelaar die stroom uit

 Kan iemand mij hier opheldering over geven??? Ik wil het graag weten ivm veiligheid in huis, met name voor mijn dochter...

Reacties

Jaap op 03 december 2006 om 12:54
Dag James,
Aanraking van de fasedraad is levensgevaarlijk. Er kan een stroom lopen van de fasedraad via het lichaam naar de aarde. Afhankelijk van de weerstand van het lichaam kan die stroom zo groot zijn dat ernstige verwondingen of hartritmestoringen optreden, of erger.
Als de installatie is voorzien van een aardlekschakelaar, zou die de stroom inderdaad snel moeten onderbreken. Maar als de aardlekschakelaar niet goed werkt, biedt hij geen bescherming.
In sommige gevallen kan het gevaar wat minder groot zijn. Bij voorbeeld als de persoon schoenen draagt met dikke, droge rubberzolen. Maar ook is het gelijktijdig aanraken van de twee draden van een stopcontact levensgevaarlijk.
Ook het aanraken van de blauwe draad moet worden vermeden, tenzij de desbetreffende groep is uitgeschakeld. In sommige woningen is de bedrading niet volgens de regels aangelegd en kun je er niet van uitgaan dat blauw=nuldraad.
Hoofdregel is dus: nooit mee experimenteren; nooit denken dat het met het risico wel meevalt.
Met het oog op kleine kinderen kun je overwegen kunststof plaatjes op elk stopcontact te bevestigen die de gaten bedekken. Je kunt de stekker dan in het stopcontact steken door hem een kwartslag te draaien.

Groeten, Jaap Koole
anoniem op 23 november 2017 om 17:38
beste james
ik zelf heb het ooit uitgeprobeerd en er is niks gebeurd bij mij.
nu is het 10 jaar later en ik heb nog steeds nergens last van dus je kunt ze wel aanraken.
maar ik voelde wel een schok wat best veel pijn deed.
ik raad je aan om niks te proberen sowieso voor je dochterje

Groetjes anoniem
Theo de Klerk op 23 november 2017 om 18:07
Als je de fasedraad aanraakt verbindt je lichaam een spanning van 230 V met aarde (0V). Hoeveel stroom dan door je gaat lopen is afhankelijk van hoe goed je geisoleerd bent, hoe hoog je elektrische weerstand is. Zweetvoeten in natte schoenen zijn dan sterk af te raden. Compleet geisoleerd zijn op rubber zolen is al een stuk veiliger.
Vogels op een hoogspanningsdraad hebben ook nergens last van - maar die zitten met de pootjes wel op 50 kV (of meer) maar maken op geen enkele wijze verbinding met de aarde waardoor zij als geleidingsdraadje fungeren en het ongetwijfeld niet overleven.

Maar het feit dat iemand het uitprobeert en er dan niks gebeurt lijkt me meer een kwestie van erg veel geluk. Meer dan wijsheid.
Gewoon niet doen. En als je het toch doet: niet klagen (als je het overleeft).
Jan van de Velde op 23 november 2017 om 19:05

anoniem plaatste:

..//.. niks gebeurd bij mij...//.. voelde wel een schok wat best veel pijn deed..//..

"niks gebeurd" en "een schok die best veel pijn deed" spreken elkaar nogal tegen.

anoniem plaatste:

dus je kunt ze wel aanraken.

Mensen die dat dan ook maar gaan proberen kunnen een nominatie krijgen voor een  Darwin Award
Ad op 17 augustus 2019 om 21:56
Stel idiote reageerders hier, en in dit draadje https://www.circuitsonline.net/forum/view/43712 Het is ABSOLUUT gevaarlijk.

Als elektricien heb ik tijdens mn werk in de bouw meermalen een schok gehad na het per ongeluk aanraken van de fase. Ik had bedrijfskleding aan (zonder handschoenen). De schok viel mee maar het was dan ook maar een vluchtige aanraking. Geen haar op mn hoofd die eraan dacht om het koper vast te blijven houden. Natuurlijk heb ik het direct daarna nog een aantal keren vluchtig aangeraakt omdat ik wat verbaasd was (Ja, ik ben soms ook idioot.) Ik stond op een alu trapje met werkschoenen. Maar de angst weerhield me ervan om het langer vast te houden. We kennen allemaal wel de verhalen van mensen die bleven "plakken" omdat de stroom hun spieren verlamden? Had ik geen zin in.

En als je wel zo dom bent om met het lichtnet te experimenteren, raad ik je aan eerst eens met schrikdraad te kloten. Raak het maar aan met blote handen en blote voeten op de grond. En dan vasthouden. Het is te doen maar absoluut niet prettig. Je armspieren trekken geweldadig samen en na een paar stoten begint het steeds meer echt pijn doen. Ik schrijf uit ervaring omdat ik wilde weten wat mn varkens met hun poten in de modder zouden voelen.

Ook ben ik ooit met mn hoofd tegen schrikdraad aangekomen met blote hand op de grond. Ik kreeg een soort blackout van een seconde en zakte door mn armen, de stroom voelde ik niet. Eerst wat verdwaasd maar dan snap je het. Dat was ook wel interessant.

Maar bij het lichtnet is de stroom continu en de schok krachtiger. Hoeveel krachtiger weet ik niet, maar er is vast wel iemand hier die er een formule op los kan laten.

Ook heb ik ooit een opdonder gehad bij het werken aan krachtstroom terwijl ik op de betonnen vloer van de boerderijschuur zat. Weer leek het mee te vallen, maar ook hier was het vluchtige aanraking. Het voelde alsof iemand me schopte.

Beton of grond maakt naar mijn idee weinig verschil, iig bij schrikdraad dan. Een houten vloer is anders, maar zelfs dan zou ik het niet uit proberen want ook met houten klompen op stro voel ik een schokje van het schrikdraad.

Het lichtnet valt niet mee te spotten, en het heeft veel doden op zijn geweten. Dus geen rare dingen doen uit de losse pols!

Mocht je het echt niet kunnen laten, raad ik je aan 1 of meer professoren in te schakelen en een transformator te gebruiken waarbij de stroom opgevoerd kan worden om zo een idee te krijgen wat nog draaglijk is (Zie Rambo II). Nog steeds moet ik dat afraden want ik wil geen doden op mn geweten.
Guus op 28 december 2020 om 17:08
Ik heb zelf de neiging om vaak dingen aan het stroomnet te veranderen zonder de stroom er af te zetten oftewel ik krijg regelmatig een opdonder (ook vaak op blote voeten) het is natuurlijk heel onverstandig en ik raad het niet aan en ik geloof gelijk dat het dodelijke kan zijn maar ik verwacht dat je als gezonde volwassen man een korte opdonder krijgt dat het wel allemaal mee valt.

Wat zijn de effecten van zo'n opdonder? Mijn vinger doet pijn voor een seconde, ik trek automatisch mijn hand terug en ik scheld een keertje. En soms voel je je heel kort licht in je hoofd en een beetje vermoeid.
Jan van de Velde op 28 december 2020 om 17:26

Guus

Wat zijn de effecten van zo'n opdonder? 

 Dag Guus,

Met een aantal van de mogelijke effecten heb je klaarblijkelijk al de nodige ervaring, en dat lijkt gelukkig tot nu toe meegevallen. Prijs je gelukkig, het kan anders aflopen, in Nederland vallen er jaarlijks enkele doden "achter de meter" 

De beste inlichtingen over mogelijke gezondheidseffecten van niet-dodelijke ongelukken en ongelukjes krijg je bij de huisarts.

Groet, Jan 


Theo de Klerk op 28 december 2020 om 17:37
>ik geloof gelijk dat het dodelijke kan zijn

En dan toch doen. Lijkt me ontzettend stom. Een ezel stoot zich niet 2x aan een steen. Jij herhaalt het blijkbaar voortdurend. Een keertje kan het fataal fout gaan. Je omgeving vindt dat ook geen probleem?
madelief op 21 maart 2022 om 10:55
Beste James
ik zou eerst en vooral nooit knoeien met spanningsdraad.
Gebruik om je huis te beschermen vooral beschermingsnoppen voor over stopconacten.
Zorg er ook altijd voor dat je dochter niet te dicht komt bij een stopconact.
groetjes, Madelief Gertjes
John op 29 september 2022 om 11:07
Toch blijf ik het vreemd vinden dat je stroom krijgt van het aanraken van de fasedraad als je op schoenen loopt en verder niets aanraakt. ik heb zolen onder mijn schoenen van 2 cm dik. de mantel om een fase draadje is minder dan een milimeter. toch komt er geen stroom door de mantel heen maar kan ik wel een schok krijgen als ik de fase aanraak. Hoe kan de stroom dan ingodsnaam door mijn lichaam naar de grond als er 2 cm isolatie tussen zit? en dan nog snap ik er niks van want beton plastic, hout of laminaat heeft geen elektrische geleiding. Dus ik vraag me sterk af, hoe kan dit dan?
Theo de Klerk op 29 september 2022 om 11:40
>als je op schoenen loopt en verder niets aanraakt.

Je kunt alleen een fase draad aanraken als je dat doet zoals vogeltjes op een hoogspanningskabel: totaal geen verbinding met minder dan oneindig hoge weerstand (waardoor I = U/R = 0).
Schoenen zijn wel een weerstand. maar niet oneindig. Rubber doet het beter dan leer. En hoe dikker hoe beter. Daarnaast zijn er misschien andere contacten (te lange broek?) waardoor de schoen "gepasseerd" kan worden?
Dat de grond (aarde, houten vlonder, betonnen vloer) allemaal van niet goed geleidend materiaal zijn wil niet zeggen dat ze niet een beetje geleiden (je opmerking "hebben geen elektrische geleiding" is dan ook niet terecht). Met de wet van Ohm is I = U/R  Zelfs een grote weerstand R geeft bij potentiaalverschil U een (kleine) stroom die groot genoeg kan zijn om fataal te zijn voor je hartslag die door milliampere stroomschokjes wordt geregeld.
De mantel van een normale stroomdraad in huis is meestal wel rond minimaal een millimeter dik.
Schoenzolen van zo'n mantel zijn in theorie ook genoeg om jou veilig te houden - als er geen enkele andere "uitweg" voor de stroom is. Koperdraad direct geisoleerd ermee is veilig. Maar een groot lichaam dat met de fase draad is verbonden is ook met vochtige lucht verbonden en andere slecht geleidende omgevingen. Maar "slecht geleidend" betekent in een aantal gevallen "voldoende geleidend" om een milliampere stroompje te geven waar je hart niet tegen kan.

Nietemin kan "geluk" meespelen en blijkt iemand een stroomstoot door aanraken van de fasedraad te overleven. Dan was zijn weerstand blijkbaar groot genoeg of vond de stroom een uitweg zonder langs het hart te gaan. Mazzel. Maar daar zou ik niet op bouwen!

PS
Om die (kleine) stroom te voorkomen moet je in onweersbuien je voeten tegen elkaar houden: anders kan tussen linker en rechtervoet bij bliksem een potentiaalverschil ontstaan die een stroom door je lichaam laat lopen. Daarom overlijden koeien in de wei wel eens aan zo'n stroomstoot. Die kunnen hun poten niet tegen elkaar zetten (hebben ze ook geen benul van).
Jaap op 29 september 2022 om 11:48
Dag John,
Je vraagt: 'Hoe kan de stroom dan ingodsnaam door mijn lichaam naar de grond als er 2 cm isolatie tussen zit?'
Laten we eens aannemen dat het met de elektrische isolatie goed zit: dikke rubberen zolen, geen vochtige handen, voeten of schoenen enzovoort. In dat geval zal de stroom door het lichaam naar de grond inderdaad klein zijn.
Toch moet aanraking van de fasedraad met de hand ook dan worden vermeden. Het lichaam gedraagt zich als een elektrische condensator (gecombineerd met elektrische weerstanden). De condensator slaat bij aanraking van de fasedraad elektrische lading op: de condensator 'loopt vol'. Op de fasedraad staat een wisselspanning, zodat de condensator na een fractie van een seconde 'leeg loopt'. Dit proces herhaalt zich. Telkens wanneer de condensator vol of leeg loopt, vloeit er een elektrische stroom door (delen van) het lichaam: je krijgt een schok zonder dat er veel stroom naar de grond loopt. De heftigheid hangt af van de omstandigheden: vocht, zolen, nabijheid van metaal zoals een koelkast.
Zie https://en.wikipedia.org/wiki/Body_capacitance

Het devies is en blijft: raak nooit met de blote hand een installatiedraad (fase, nul, aarde) aan voordat de betreffende groep in de meterkast is uitgeschakeld.


Groet, Jaap
wims op 21 november 2023 om 13:45
Weet iemand hoe  een beltrafo (9Volt) moet worden  aangesloten op de huisspanning, om een milde tik via een draad te geven ivm ratten?
Theo de Klerk op 21 november 2023 om 14:02
Geen idee. Een "tik" geven doe je door hoogspanning met heel lage stroomsterkte (schrikdraad). Dat gaat 9 V niet doen.
boy op 12 december 2023 om 06:32
hoi euhm.....er moet toch altijd een stroomkring zijn dacht ik. Dus als je fase aan raakt, dan staat je lichaam toch niet in verbinding met de nuldraad oftewel de min draad ! ik noem het zo, ik weet dat het wisselspanning is. Hoe kun je dan stroom krijgen? Als je de fasekabel wat je aanraakt verbindt met een lamp en de uitgaande stroomkabel, de nuldraad verbindt met de grond dan gaat de lamp toch ook niet branden! ofwel?
Jan van de Velde op 12 december 2023 om 09:39
dag boy,

boy

hoi euhm.....er moet toch altijd een stroomkring zijn dacht ik .Dus als je fase aan raakt ,dan staat je lichaam toch niet in verbinding met de nuldraad oftewel de min draad ! ik noem het zo ,ik weet dat het wisselspanning is.Hoe kun je dan stroom krijgen 

 Een deel van het probleem is dat je, door die wisselspanning, continu "leeg"loopt en weer "vol"loopt. Je lichaam werkt dan als een condensator. (1) Net of je een ballonnetje opblaast en weer leeg laat lopen: door de tuit van de ballon loopt dan steeds een stroom lucht. 

boy

Als je de fasekabel wat je aanraakt verbind met een lamp en de uitgaande stroomkabel ,de nuldraad verbind met de grond dan gaat de lamp toch ook niet branden ! ofwel ?

 toch wel, ja. (2)

soort van hoe je dit veilig kunt proberen is met zo'n schroevendraaier-spanningzoekertje. Zie filmpje in bijlage.

Vinger op de achterkant,
(1) je lichaam loopt vol en leeg, 50 x per seconde, lampje brandt.
(2) Doe dit in de keuken en pak met je andere hand de keukenkraan (de grond dus) vast, lampje brandt duidelijk feller. 

Groet, Jan

Theo de Klerk op 12 december 2023 om 10:46
Niemand heeft het bewust ooit geprobeerd op risico van elektrocutie, maar je lijf is een geleider. Weliswaar niet zo'n goede als koperdraad maar is het wel. De aarde is de "nul". Dus als je met je hand de fase draad aanraakt en met je voeten de grond, dan gaat stroom vanaf de fase draad naar de grond door je lijf. Doordat je een slechte geleider bent (hoge weerstand) is dat maar weinig stroom (typisch milliamperes), maar genoeg om je hart te doen stoppen (je overlijdt). Als er ook nog een lamp tussen je voeten en de grond zou zitten dan zou die lamp door de weinige stroom nauwelijks of niet branden (twee weerstanden in serie: lichaam + lamp, stroomsterkte = 230 V / weerstand = klein). 
De spanningszoeker van Jan heeft een lampje met hoge weerstand, je lijf heeft een hoge weerstand dus de stroom zal veel kleiner zijn (0,1 mA of minder) dan zonder spanningszoeker en in dit geval zelfs ongevaarlijk. https://nl.wikipedia.org/wiki/Spanningzoeker
Boy op 12 december 2023 om 20:47
Maar...als je die fase kabel aanraakt en je krijgt een schok..krijg je dat als je het koperen gedeelte aanraakt ? Krijg je ook een schok als je de bruine isolatielaag aanraakt rondom de koperen kern ?
Jan van de Velde op 12 december 2023 om 20:48

Boy

Krijg je ook een shok als je de bruine isolatielaag aan raakt rondom de koperen kern ?

 dag Boy,

nee, dan krijg je geen schok. daarvoor is die isolatie (het woord zegt het al) bedacht.

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft negenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)