hellingshoek

Niels stelde deze vraag op 13 april 2006 om 16:13.

ik moet voor natuurkunde een PO maken over de remweg. hierbij moeten we verschillende factoren vergelijken met de lengte van de remweg. Ik zou hier graag ook verschillende soorten hellingshoeken mee willen nemen in mijn verslag, maar ik weet niet hoe je een hellingshoek van een helling kan bereken.

bij wiskunde hebben we wel sin cos en tan gehad maar ik vroeg me af ofdat dat wel zo nauwkeurig is. mijn natuurkunde leraar heeft het afgeraden, maar ik was het er niet mee eens (volgens mij is hij te lui)

weten jullie misschien een oplossen, hoe ik nauwkeurig een hellingshoek kan bereken

 alvast bedankt voor het antwoord

niels

Reacties

Jaap op 13 april 2006 om 20:11

Dag Niels,

Bepaling van de hellingshoek via de sinus lijkt me een prima methode. Met een liniaal of schuifmaat kun je redelijk nauwkeurig meten hoeveel het begin van de helling hoger is dan het einde. Dat noemen we H. Met een liniaal of rolmaat kun je de lengte L van dat zelfde stuk helling meten. H/L is de waarde van de sinus. De gezochte hoek is de boogsinus van H/L.

Als je de helling in procenten nodig hebt, zoals je die ook ziet staan op verkeersborden in de bergen:


(bron: http://www.hhofstede.nl/modules/soscastoa.htm )

dan neem je de verticale afstand h gedeeld door de horizontale afstand x, (en dus eigenlijk de tangens van de hellingshoek) en dat keer 100% .

die gevaarlijke helling uit de afbeelding hierboven stijgt dus 22 m op elke 100 kaartmeters. Om 22 m hoger te komen zul je echter wel 102,4 m moeten fietsen (de lengte van die schuine zijde).

Waarom zou deze methode niet nauwkeurig genoeg zijn?

Succes met je opdracht,
Jaap Koole

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft twintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)