waar haalt de aarde zijn energie vandaan?

Isis stelde deze vraag op 10 april 2006 om 17:15.
Ik moet voor een presentatie van Natuurkunde weten hoe het vulkanisme in elkaar zit. Over vulkanisme is van alles te vinden, genoeg informatie, maar op de belangrijkste vraag wordt bijna nergens antwoord gegeven. Mijn vraag is: waar haalt de aarde zijn energie vandaan? Hoe komt het dat de aarde zulke hoge temperaturen binnen in heeft? Weet iemand hier iets vanaf? Alvast bedankt!

Reacties

Bert op 10 april 2006 om 18:17

Beste Isis,

de gangbare theorie over het onstaan van de aarde is dat zij - samen met de andere planeten van ons zonnestelsel - uit de gas-en-stofwolk van een exploderende ster is ontstaan.

O.a. op Wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Age_of_the_Earth) kun je lezen hoe men aanvankelijk de leeftijd van de aarde heeft geschat door aan te nemen dat zij haar huidige temperatuur alleen heeft verkregen door afkoeling. De aarde is echter veel ouder dan zo'n berekening doet vermoeden, en dat komt doordat ervoortdurend warmte onstaat bij het radioactief verval van allerlei elementen die zich in de aarde bevinden.

Hoe groot die warmteproductie is schijnt niet precies bekend te zijn. Ik zou zeggen: Google verder met earth, radioactivity en temperature o.i.d. en je vind vast nog wel meer interessante informatie.

Succes,

Bert 

jada op 17 maart 2021 om 15:19
kernenergy van de lava in de aarde
Theo de Klerk op 17 maart 2021 om 15:42
Dat is niet de lava (=gesmolten rots) maar materie in de kern van de aarde. Daar zou nog flink wat radioactief materiaal kunnen zijn dat door vervallen energie vrijmaakt waardoor de aarde in de kern heet is (maar op lange termijn zal afkoelen).
Die hitte is genoeg om richting bovenlagen rotsmateriaal te doen smelten en met de druk van binnenuit zal elke zwakke plek in de korst breken/scheuren en een vulkaan doen ontstaan waarlangs de gesmolten rots naar buiten kan stromen (en uiteindelijk weer als harde rots stolt).

T'Kindt op 21 maart 2024 om 22:56
hoe vormt de  inner core van onze aarde zijn energie ?
Theo de Klerk op 22 maart 2024 om 00:14
1) Radioactief verval waarbij warmte vrijkomt (zoals eerdere antwoorden al suggereren)
2) restwarmte door de compressie bij het ontstaan van de aarde
3) zwaarder materiaal dat richting centrum daalt en daarbij energie afstaat


Zie bijv. https://www.scientificamerican.com/article/why-is-the-earths-core-so/

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft zesentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)