stabiliteit zware jongen

lala stelde deze vraag op 09 april 2006 om 15:19.

Ik had graag hulp en uitleg bij deze vraag:

Bij veel activiteiten is het belangrijk in evenwicht te blijven, ook als er van opzij tegen je wordt geduwd. Een belangrijk hulpmiddel hierbij is je benen uit elkaar te zetten. Stel je een 'zware jongen' voor van 110 kg met een zwaartepunt 1,10 m boven de grond als hij zijn voeten 50 cm uit elkaar zet. Er wordt met een horizontale kracht op zijn schouder, op 1,60 m hoogte uitgeoefend. De 'zware jongen' blijft gewoon staan zonder iets extra's te ondernemen. Bereken hoe groot die kracht kan zijn zonder dat hij het risico loopt, omver geduwd te worden.

Reacties

Omikron op 09 april 2006 om 15:49

Dag Lala,
Laten we aannemen dat de jongen op beide voeten moet blijven staan en dat de vorm van zijn imposante lichaam niet verandert als je tegen zijn linkerschouder duwt.
Hij kan op beide voeten blijven staan als het moment van de horizontale spierkracht Fsp in evenwicht is met het moment van de zwaartekracht Fz op zijn lichaam, waarbij zijn rechtervoet het draaipunt S is.
Fz grijpt aan in zijn zwaartepunt. Fz=m*g=110*9,8. De arm dz van Fz (=de horizontale afstand tussen S en de werklijn waarlangs Fz werkt), is dz=0,25 m (de halve afstand tussen zijn voeten). Het moment van Fz is Mz=Fz*dz=110*9,8*0,25.
De arm dsp van je spierkracht Fsp is dsp=1,60 m (verticaal gemeten van S tot de horizontale lijn waarlangs Fsp werkt).
Het moment Msp van je spierkracht is Msp=Fsp*dsp=Fsp*1,60
Evenwicht wil zeggen Msp=Mz. Hiermee kun je de maximale waarde van Fsp berekenen.
De hoogte van het zwaartepunt Z is alleen van belang als de linkervoet van de jongen van de grond loskomt. Uit de vraagstelling maak ik op dat dit niet het geval is.
Groeten,
Omikron

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft eenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)