Transistor VS invertor

Tom stelde deze vraag op 31 maart 2006 om 18:47.

Wat is het verschil tussen een invertor en een transistor. Voor zo ver ik weet doen ze hetzelfde; namelijk een hoog signaal omzetten in een laag en omgekeerd. Wat is nou precies het verschil tussen de werking ervan?

B.v.d. Tom Winkelmolen

Reacties

Melvin op 01 april 2006 om 11:24

Beste Tom,

Een transistor heeft drie poten, de basis, emitter en collector.



Er zijn twee soorten transistoren, NPN en PNP, maar ik beperk me tot de eerste.
Er moet een spanningsverschil staan over de emitter en collector, waarbij de potentiaal bij (in het geval van een NPN-transistor) de collector hoger moet zijn dan die bij de emitter. Nu gebeurt er nog niets, totdat de basis een spanning krijgt die hoog genoeg is (V_emitter + 0,6 V), op dat moment gaat er een klein beetje stroom van basis naar emitter lopen, en een heleboel van collector naar emitter (verhouding 1:100 ongeveer).
De basis wordt vaak als input gebruikt, dus als het signaal daar hoog is, zal het signaal bij de emitter ook hoog worden.
Nu kan je ook een schakeling bedenken  waarbij het uitgangssignaal laag wordt zodra de transistor gaat geleiden. Dit is een voorbeeld van een inverter.

Een transistor is dus iets anders dan een inverter; je kan er een invertor mee maken, maar ook als signaalversterker gebruiken, of voor heel andere dingen.

Hopelijk heb ik het een beetje duidelijk gemaakt. Als iets nog niet helemaal helder is, of als je bijvoorbeeld wilt weten hoe een transistor kan werken zoals hij werkt, moet je het maar zeggen.

Vriendelijke groet,
Melvin

Jaap1954 op 01 april 2006 om 14:10

Dag Ton,
Heeft je vraag betrekking op de invertor  en de transistorschakeling van een CMA-systeembord zoals dat op veel Nederlandse scholen in de Tweede Fase wordt gebruikt? In dat geval kun je inderaad stellen dat beide verwerkers globaal dezelfde werking hebben.
Je kunt onderzoeken of er verschillen bestaan op de volgende punten. Sluit de variabele spanning van het systeembord en een externe spanningsmeter aan op de ingang van beide verwerkers.
1. Verhoog de spanning op de ingang langzaam vanaf 0 V en kijk of de uitgang van beide verwerkers bij dezelfde ingangsspanning "laag" wordt.
2. Verlaag de spanning vanaf 5 V en kijk of de uitgang van beide verwerkers bij dezelfde ingangsspanning "hoog" wordt.
3. Onderzoek met een losse spanningsmeter op de uitgang van elke verwerker hoe scherp de overgang van laag naar hoog is.
Groeten,
Jaap1954

Tom op 02 april 2006 om 14:11

Hartelijk bedankt voor jullie hulp. Ik weet nu voldoende.

 

Gr's Tom

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft vierentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)