golflengte van licht

Casteelke stelde deze vraag op 08 november 2004 om 20:55.

Quote
Ik heb een vraagje over de golflengte van licht. De golflengte wordt dus berekend met deze formule: golflengte=lichtsnelheid/frequentie. Nu las ik onlangs een boek over quantumfysica. Daarin stond een formule die zegt: golflengte=constante van Planck/impuls. Nu is de impuls van een foton gelijk aan 0 aangezien een foton geen rustmassa heeft. Dan krijg je: golflengte=h/0 Delen door 0 mag je echter niet doen. Moet je dan zeggen dat een foton geen golflengte heeft? Of moet je juist zeggen dat een foton oneindig veel golflengten kan hebben?

Groetjes Casteelke

Reacties:

Frank
14 november 2004 om 12:09
Quote
Hoi Casteelke,

Hoewel dit op het eerste gezicht inderdaad zo lijkt, gaat je redenatie toch niet op. Het is helaas wat ingewikkelder. De rustmassa van een photon is inderdaad 0, maar aangezien het photon zich met de lichtsnelheid voorplant, moeten we dit probleem relativistische benaderen. Hoewel de massa 0 is, zou er oneindig veel energie nodig zijn om de lichtsnelheid te bereiken. Dit betekend dat de massa bij de lichtsnelheid iets in de vorm van 0 * oneindig zou moeten zijn... Ik zal verder niet in detail treden maar het komt erop neer dat deeltjes die de lichtsnelheid hebben, altijd een m=0 moeten hebben en als impuls dus P=h*lambda.

Dit is de formule die jij gevonden hebt, die per definitie geldig is (en metingen bevestigen dit!!). Logischerwijs moet een photon dus wel een bepaalde golflengte hebben. Gelukkig maar, anders zouden we de wereld wel heel raar waarnemen! Hopelijk snap je het nu iets beter.

Met vriendelijke groet, Frank
(technische natuurkunde Universiteit Twente)

Plaats een reactie:


Bijlagen:

+ Bijlage toevoegen

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft negenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)