Tijdreizen

Bas stelde deze vraag op 17 maart 2006 om 11:33.

Ik hou mijn profielwerkstuk over de mogelijkheid van Tijdreizen.

 

Ik weet alleen niet echt hoe ik moet beginnen+ de informatie is redelijk moeilijk te vinden.

Help?

Reacties

Gerwin op 17 maart 2006 om 16:47

Ja dan heb je inderdaad een leuk onderwerp gekozen.

Waar je mee te maken krijgt is de speciale relativiteitstheorie van Einstein. Deze theorie bedenkt wat er met voorwerpen gebeurt op het moment dat ze heel snel gaan. Dan hebben we het niet over 1 000 km/h of 9 999 km/h, nee, dan bedoelen we in de buurt van de lichtsnelheid c: 300 000 km/s.

De theorie beschrijft wat er gebeurt met grootheden als massa en lengte als we deze snelheden bereiken. Ook de grootheid tijd blijkt niet helemaal meer de absolute grootheid te zijn zoals altijd gedacht werd. Wat gebeurt er precies met deze grootheden? Hiervoor zijn bepaalde formules die wel op internet te vinden zijn, maar in woorden:

Als een voorwerp in de buurt van de lichtsnelheid reist:

- Neemt de massa toe ten opzichte van de massa als het stilstaat

- Neemt de lengte van het voorwerp af ten opzichte van de lengte als het stilstaat

Maar voor jou interessant:

- De tijd voor degene die met deze hoge snelheid gaat, gaat langzamer ten opzichte van de tijd die mensen meemaken die stilstaan.

 Waar we dus dachten dat massa lengte en tijd absolute grootheden zijn, blijkt uit de speciale relatitiviteitstheorie dat deze begrippen relatief zijn.

Als je de formule voor deze 'tijdvertraging' bekijkt, lijkt het zo te zijn dat als je sneller gaat dan het licht, je de tijd inhaalt, hier komt de fantasie tijdreizen vandaan.

Ik zou zeggen verdiep je maar eens goed in de relativiteitstheorie en bekijk de formules maar eens (die zijn ongetwijfelt te vinden). Op die manier ben je al een heel eind op weg denk ik

Succes!

 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft zesentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)