Druk onder water

elsemieke stelde deze vraag op 09 maart 2006 om 13:48.

Ik moet een werkstuk maken over duiken. De vraag is waarom is er een druk die er vor zorgt dat je niet meer lager kan duiken. Toen ik op het internet zocht kon ik er niet veel over vinden, in iedergeval niets duidelijks..

Alvast bedankt

 

Reacties

Gerwin op 09 maart 2006 om 14:09

Elsemieke, 

Even vooraf,

Water heeft een bepaald gewicht, net als iedere andere stof. Op het moment dat er een liter water in een bak op je hoofd wordt neergezet is er niets aan de hand. Twee liter lukt ook nog wel, maar tien liter wordt toch al ardig zwaard, het water wordt door de aarde aangetrokken en drukt daarom met een bepaalde kracht tegen je hoofd.

Op het moment dat je onder water gaat oefent het water ook een druk op je uit. De uitgeoefende druk door het water bevind zich niet alleen op je hoofd, maar op je hele lichaam (overal is water). Op het moment dat je dieper gaat, bevindt zich meer water boven je, dit betekent meer gewicht en dus een hogere drukkracht. Deze drukkracht wordt dus groter naarmate je dieper gaat. Op den duur wordt deze drukkracht zo groot dat bepaalde delen van je lichaam ze niet meer aan kunnen (bijvoorbeeld je oren).

In feite kunnen je het vergelijken met iedere andere stof. Op het moment dat je er 'onder' zit en het wordt meer, wordt het zwaarder en drukt het harder. Als je jezelf ingraaft in het zand, moet je op den duur ook niet teveel zand eropgooien. De aarde trekt dit zand naar beneden en als jij ertussen ligt, voel je dat.

 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft zesentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)