Nobel Science in Groningen

In het Universiteitsmuseum Groningen is nog t/m 28 mei de tentoonstelling Nobel Science. Feringa, Zernike and the Groningen tradition te bezichtigen. De tentoonstelling is geïnspireerd door de Nobelprijs voor de Scheikunde die RUG-hoogleraar Ben Feringa afgelopen jaar ontving.

Foto: Dirk Fennema.

De tentoonstelling opent met een korte introductie op de Nobelprijzen en Alfred Nobel. Op een muur worden alle Nederlandse Nobelprijswinnaars genoemd met een korte beschrijving, vergezeld van enkele trivia. Wist u bijvoorbeeld dat Willem Einthoven, winnaar van de Nobelprijs voor de Geneeskunde in 1924, ruzie had met Heike Kamerlingh Onnes, winnaar  van de Nobelprijs voor de Natuurkunde in 1913? "De snaargalvanometer (waarmee Van Einthoven elektrocardiogrammen maakte, red.) was erg gevoelig voor trillingen in de ondergrond. Omdat Kamerligh Onnes in zijn nabijgelegen koudelaboratorium iedere dag pers- en zuigpompen liet dreunen, kon Einthoven vaak weinig uitrichten. De heren maakten flink ruzie en er moest een geschillencommissie aan te pas komen om het conflict op te lossen."

In het hoofdgedeelte van de tentoonstelling staat een twintigtal wetenschappers centraal staan die werkzaam waren/zijn bij de Rijksuniversiteit Groningen of een andere band hadden met Groningen, allen creatieve onderzoekers die spelend tot grensverleggende ontdekkingen zijn gekomen.

Namen die men tegenkomt in de tentoonstelling zijn bijvoorbeeld Heike Kamerlingh Onnes, Frits Zernike, Hermanus Haga, Martinus van Marum, J.C. Kapteyn, Sibrandus Stratingh, Jacobus Laurentius Sirks en natuurlijk Ben Feringa. Laatstgenoemde bestelde speciaal voor het Universiteitsmuseum een officiële replica van zijn Nobelmedaille en hij stelde spullen uit zijn lab en eigen schetsen van moleculen ter beschikking.

Meer informatie over het Universiteitsmuseum Groningen en de tentoonstelling Nobel Science. Feringa, Zernike and the Groningen tradition, boordevol mooie onderzoeksverhalen, is hier te vinden.


« Terug naar home | Nieuwsarchief |