Icon up Overzicht

Zonsverduistering 2006: de eerste beelden

Onderwerp: Sterrenkunde

Op woensdag 29 maart 2006 is er een totale zonsverduistering geweest in noordelijk Afrika (Libie, Egypte, Turkije). Natuurkunde.nl redacteur Ron Vonk heeft een reis geboekt om dit verschijnsel als toerist (maar ook een beetje in functie) waar te nemen. In dit artikel een eerste indruk van wat er op deze dag te zien is geweest.

Lees meer over deze eclipsreis en de achtergronden hierbij op natuurkunde.nl

Woensdag 29 maart

De grote dag, 's ochtends wakker geworden in een vierpersoons bungalow, op 220 km afstand van de totaliteitszone. Nieuwe batterijen in de camera (je wilt geen batterijen wisselen op het moment dat je je mooiste vakantiefoto gaat maken). Alle spullen nog een keer gecheckt en daarna naar de bus. Om 3:15 reizen we af, om 7:00 uur zijn we aangekomen in El Sallum. Hier is de totaliteitszone, we worden naar een tent gedirigeerd waar we in alle rust de zonsverduistering kunnen afwachten. Met het vorderen van de ochtend trekt het weer open, een strakblauwe lucht belooft veel goeds voor de aanstaand zonsverduistering.

In een goed ingerichte tent wachten we op de zonsverduistering

Voor vermaak wordt gezorgd

De zonsverduistering

In de voorbereiding al veel over gelezen en ook al veel plaatjes van gezien, maar nu ben je dan live getuige van deze bijzondere gebeurtenis. De hele aanloop naar de totale eclips is een spannende gebeurtenis. Wordt het goed weer? Kunnen we alles goed zien? Op het totaliteitsmoment gebeurt er in korte tijd heel veel: het wordt kouder en donkerder en er steekt een stevige wind op. Aan de horizon verschijnt een oranjerode gloed zoals we die normaal gesproken alleen bij zonsondergang waarnemen. Aan de hemel wordt de planeet enus zichtbaar. Daarna komt de corona in beeld en de totaliteit wordt afgesloten met het verschijnen van de 'diamenten ring' wanneer een klein stukje van de zonneschijf vanachter de bergen op de maan weer in beeld komt. Voor de meeste bezoekers van deze site is er weinig verschil met de foto's die je elders op het internet kunt vinden maar voor mij zijn dit hieronder echt heel bijzondere plaatjes: ik heb ze zelf gemaakt.

Geavanceerde waarnemingsapparatuur

Minder geavanceerde waarnemingsapparatuur: het vergiet werkt als een set camera's obscura (meetopstelling opgebouwd door de Belgische amateur astronoom Dirk van Hessche)

Close-up van de afbeelding van het vergiet

De maan op weg naar de zon

Het hoogtepunt van de zonsverduistering: de corona

De terugweg

Na deze indrukwekkende verschijnselen, nog nagenietend van al het moois dat er vertoond is, heb ik mijn camera stevig op een statief gezet. Elke drie minuten een foto gemaakt, met een filter voor de lens. Het maken van deze fotoserie heeft vijf kwartier geduurd. In onderstaande animatie is deze fotoserie te zien. Bij afspelen duurt de animatie ongeveer 2,5 seconde. Door op 'play' te drukken wordt de fotoserie in zijn geheel, zonder onderbrekingen vertoond. Met behulp van de 'step' knoppen kan de animatie beeldje voor beeldje worden bekeken.

De zon komt langzamerhand weer volledig in beeld


De terugtocht van de maan, waargenomen met de solarscoop

Woensdagavond 29 maart

In een internetcafe in Marsa Matru type ik deze tekst en voer ik de foto's in.

Internetcafe in Marsa Matru