Toepassingen LFR

Onderwerp: Kern- & Deeltjesprocessen (vwo), Kernfysica

NRG is de belangrijkste producent van radio-isotopen in Europa. De nucleaire expertise vormt een uitstekende basis voor dienstverlening aan andere hoogwaardige bedrijfstakken, waaronder de chemie, olie- en gaswinning en de medische sector. Een tweetal toepassingen worden in dit artikel getoond.

Op de themapagina "Kernfysica/radioactiviteit" vind je meer materiaal dat aansluit bij dit artikel.

Foto's maken

Met de neutronen uit de LFR kun je interessante onderzoeken doen. Bijvoorbeeld neutrografie: het onderzoeken van voorwerpen met behulp van de neutronenbundels uit de reactor. Een probleem daarbij is dat je neutronen niet zomaar zichtbaar kunt maken. Een film belichten zoals bij een Röntgenonderzoek is alleen mogelijk door een tussenstap in te bouwen. Je doorstraalt je onderzoeksobject met de neutronen en daarna laat je ze op een plaatje Gadolinium vallen. Het Gadolinium wordt dan geactiveerd: de atomen worden radioactief. Daarna kan de straling van de radioactieve kernen een fotografische plaat belichten en dan heb je een foto.

Metaalonderzoek

 

De schoepen van deze turbine zijn gemaakt van titanium. Ze worden voorzien van kleine kanaaltjes om het koelwater door te laten. Soms gaat er wat mis bij het gietproces. Je kunt de schoepen controleren met behulp van de LFR.

LFR in Petten? In de interactieve bijles De lage flux reactor in Petten kun je zelf spelen met de proefreactor in Petten.

De Evangelist Lucas van Hendrick ter Brugghen.

In 1621 schilderde Hendrick ter Bruggen de vier evangelisten. Elk van de evangelisten heeft een mantel met een karakteristieke kleur. Met behulp van de Lage flux reactor in Petten kan onderzoek gedaan worden naar de samenstelling en structuur van de verflagen.

Ook onderzoek aan kostbare schilderijen is mogelijk. Men activeert het kobalt uit de blauwe verf van dit beroemde schilderij van ter Brugghen met neutronen uit de LFR. Daarna legt men het vijf! maanden op een fotografische plaat. Zo wordt het gebruik van de verf zichtbaar gemaakt.