Hondenfluitje (technisch ontwerp)

Onderwerp: Geluid, Werktuigbouw

Dit is een aanleeropdracht voor technisch ontwerpen. Het gaat over de onderdelen Programma van eisen opstellen en (Deel)uitwerkingen bedenken van de ontwerpcyclus.

Inleiding

Het gehoor van de mens is in vergelijking met dat van sommige dieren een stuk slechter. Zo hoort een kind frequenties van 20 Hz tot 20 kHz en zakt de bovenwaarde tot zo’n 10 kHz bij ouderen. Dit terwijl een volwassen hond nog frequenties van 25 kHz kan horen. Op dit principe berust een “hondenfluit”, ook wel een ultrasone fluit genoemd. Omdat de mens dan niet auditief kan waarnemen dat er wordt gefloten, zijn we op zoek naar een aanpassing of toevoeging waardoor de hondeneigenaar wel kan waarnemen dat het signaal wordt gegeven.

Opdracht

Individueel
1.Lees de probleemomschrijving in de bovenstaande inleiding aandachtig.
2.Stel een programma van eisen (PvE) op. Gebruik het werkblad. In het PvE wordt beschreven wat het systeem moet kunnen (de taken) en waar het systeem aan moet voldoen (allerlei eigenschappen, zoals een handzaam formaat)

Groep
3.Vergelijk de antwoorden en stel samen een definitief PvE vast. Bepaal de hoofdtaak van het systeem en zet deze boven de ideeëntabel. (werkblad)

Individueel
4.De hoofdtaak van een product is vaak op te splitsen in een aantal deeltaken. Bedenk deeltaken van het systeem en eigenschappen die het systeem kan hebben. Zet deze als ‘werkwoorden’ in de linker kolom. Gebruik het werkblad.

Groep
5.Vergelijk de deeltaken en eisen en stel samen een definitieve lijst vast. Brainstormen: Bedenk hoe de verschillende deeltaken en eigenschappen uitgewerkt kunnen worden. Zet deze mogelijke uitwerkingen in trefwoorden in de tabel. Bedenk minstens 3 uitwerkingen per deeltaak/eigenschap. Gebruik het werkblad. Schetsen werken vaak verduidelijkend bij de trefwoorden.

Randvoorwaarden:

  • Het systeem moet een handzaam formaat hebben (bijvoorbeeld in je broekzak passen)
  • Het systeem moet op elke frequentie werken (bedenk eventueel zelf het frequentie spectrum).
  • Het systeem mag de frequentie van het geluid niet beïnvloeden.

Werkblad

PROGRAMMA VAN EISEN
Het ontwerp moet aan de volgende eisen voldoen:

  1. .....................................
  2. .....................................
  3. .....................................
  4. .....................................
  5. .....................................

IDEEENTABEL
Het ontwerp heeft als hoofdtaak: ...........................

deeltaken/
eigenschappen
uitwerkingen
. 1 2 3 4
1 . . . .
2 . . . .
3 . . . .
4 . . . .
5 . . . .