Icon up Overzicht

Zonsverduistering 2006: Reisplan Egypte

Onderwerp: Sterrenkunde

Op woensdag 29 maart 2006 was er weer een totale zonsverduistering. Deze zonsverduistering was vanuit noordelijk Afrika (Libie, Egypte, Turkije) waarneembaar. Natuurkunde.nl redacteur Ron Vonk boekte een reis om dit verschijnsel als toerist (maar ook een beetje in functie) waar te nemen. In dit artikel leest u wat er te gebeuren stond.

Wat is een zonsverduistering?

Op sommige momenten, zo eens in de vijf tot tien jaar, kruipt de maan precies tussen de zon en de aarde. Op bepaalde plekken op aarde is dan een zonsverduistering waarneembaar. Afhankelijk van de precieze stand van maan en zon is er sprake van een totale eclips of een ringvormige verduistering. De zonsverduistering is slechts vanuit een beperkt gebied in zijn geheel waar te nemen. Op andere plekken op aarde verdwijnt er wel een hap uit de zon maar wordt de verduistering niet totaal.

De zonsverduistering van oktober 2005, in Nederland gefotografeerd, met en eclipsbrilletje voor de camera.

Lees meer over zonsverduisteringen in het algemeen op natuurkunde.nl

Reisplan

Natuurlijk ga je niet alleen voor de zonsverduistering naar Egypte. De piramides en een grote stad als Cairo (20 miljoen inwoners) zijn ook mooie locaties om een kleine vakantie door te brengen. Wanneer het alleen om de zonsverduistering gaat is Libie een beter optie, daar is de totaliteit een stukje langer. Voor deze reis hebben we geboekt bij een organisatie, met een groep van twintig reizen we in een bus door Egypte. Onderweg slapen we in hotels of een huisje in een bungalowpark. De reis begint op vrijdagavond op schiphol, van waaruit we vliegen naar Cairo. Daar aangekomen snel naar bed, want het is midden in de nacht. Vervolgens hebben we twee dagen om Cairo te bekijken en dan gaan we door naar Alexandrie. Op dinsdag 28 maart vertrekken we naar Sallum, in het westen van Egypte, vlakbij de Libische grens. We hebben dan een dag de tijd om een beetje de boel te verkennen, op woensdag zal van hieruit de totale eclips waar te nemen zijn gedurende ruim drie minuten. Vanuit Sallum vertrekken we in een omweg naar Cairo waar we de laatste dag van deze korte vakantie beleven. Op zaterdagochtend 1 april landen we weer op schiphol.

Een van de vele andere redenen waarom je ook naar Egypte kunt afreizen (bron: wikimedia)

De zonsverduistering op locatie

Deze keer is er sprake van een totale zonsverduistering, dat betekent dat de zon in zijn geheel wordt afgedekt door de maan. Hierdoor wordt de corona zichtbaar, een witte kroon om de zon. De corona is er altijd maar is wat lichtsterkte betreft aan de zwakke kant. Normaal gesproken overheerst het 'gewone' zonlicht. Als dit gewone zonlicht wegvalt, merk je pas dat er ook nog ander lichtbronnen zijn. De zonsverduistering is waar te nemen met behulp van een eclipsbrilletje of een solarscoop. Een eclipsbrilletje filtert het felle zonlicht zodat je zonder schade op te lopen in de zon kunt kijken. Een solarsoop projecteert het beeld van de zon op de binnenkant van een kartonnen doos. Met een gewone telescoop is het ook mogelijk om de zon ergens op te projecteren (nooit rechtsreeks met je telescoop in de zon kijken). Let er dan wel op dat het oculair niet te heet wordt, er bestaat gevaar dat het plastic of rubber waarin het oculair gegoten is wegsmelt. Op het moment van de totale verduistering is de zon zonder verdere bescherming waar te nemen.

Een totale zonsverduistering, de corona wordt zichtbaar (bron: stichting de Koepel).

De zonsverduistering vanuit Nederland

Ook vanuit Nederland is de zonsverduistering met behulp van solarscoop, telescoop of eclipsbril te volgen. De totale verduistering zal hier niet optreden maar je kunt wel goed volgen dat er een hap uit de zon verdwijnt. Vanuit Nederland waargenomen, wordt maximaal 22% van de zonneschijf afgedekt door de maan. De verduistering begint om 11.47 uur en is om 13.33 uur weer helemaal voorbij. Met behulp van een eclipsbril of solarscoop is het gehele proces goed te volgen. In onderstaande foto's twee impressies van eerder gedane waarnemingen aan de zon. Je ziet een foto van de Venusovergang, toen de planeet Venus zich recht tussen de zon en de aarde bevond. Venus is zichtbaar als een klein zwart stipje dat voor de zon schuift.

De Venusovergang van 8 juni 2004, waargenomen met behulp van een solarscoop.

Wanneer er geen zonsverduistering of venusovergang is, kun je de solarscoop gebruiken om zonnevlekken waar te nemen. Met een eenvoudige procedure is de solarscoop op de zon te richten en ontstaat er een scherpe weergave van de zon.

Het instellen van een Solarscoop