Bereken kuub / water

rinus stelde deze vraag op 28 november 2005 om 21:49.

Wie heeft voor mij de formule om de inhoud (kuub) van een vijver te berekenen? Kan het namelijk nergens vinden.. Alvast bedankt. :? rinus

Reacties:

Lisa (SPIN), Radboud Universiteit
29 november 2005 om 15:34
Hallo Rinus, inhoud bereken je door lengte*breedte*hoogte. Als je een mooie vierkante/rechthoekige ondergrond hebt is dit makkelijk, dan meet je even de zijkanten en hoogte en dan ben je er. In de werkelijkheid zijn vijvers vaak rond, een oplossing hiervoor is door met een draadje de omtrek te bepalen, daarna de lengte van het draadje te meten en dat te vermenigvuldigen met de hoogte. Waar je nog wel op moet letten is dat je alles in dezelfde dimensie pakt, dus lengte/breedte/hoogte in meters of centimeters, etc.. Dan krijg je bijvoorbeeld m*m*m=m3 dus in kuub. Succes.
ShellWe
30 november 2005 om 08:33
Lisa, Rinus, Volgens mij is een vijver inderdaad niet vierkant (saai) maar ook niet rond (ook saai). Tegenwoordig heb je van die mooie vijvers van kunstof in rotsformatie patronen. Daarvan is het dus vrij lastig om het volume te bepalen je moet de vijver dan opdelen in een heleboel kleine stukjes die je wel kunt bepalen kubusjes of zo en het volume daarvan bij elkaar optellen (dat is de wiskundige bewerking van integreren, zoals mijn wiskunde leraar ooit zei: "Integreren is heeeeel snel optellen".) maar dan moet je wel een wiskundige beschrijving van de vijver hebben....... moeilijk moeilijk..... Nu komt dus de practische oplossing van een ing. ;) Bepaal met een emmer en een stopwatch het debiet van je tuinslang/kraan. En bepaal vervolgens met een stopwatch hoe lang het duurt voordat je vijver gevuld is. Dan weet je precies hoeveel water er ingaat en hoe groot dus het volume van je vijver is. Voorbeeld: emmer = 10 l vultijd emmer = 100 s debiet = 0,1 l/s vultijd vijver = 2,5 h = 2,5 * 3600 s = 9000 s volume vijver = 0,1 * 9000 = 900 l Enige probleem is nog dat je vijver wel leeg moet zijn als je begint en ik voel het al aan... de vijver ligt al in de tuin en is ook al vol.... probleem probleem..... :)
Jaap K
30 november 2005 om 19:42
Reagerend op Lisa's bericht over een ronde vijver: is het volume van een cilinder inderdaad (omtrek grondvlak)*hoogte of zullen we nemen (oppervlakte grondvak)*hoogte?

Dit topic is gesloten voor verdere reacties.