Dag Karin,
De drie processen die je noemt zijn niet voldoende. Hoogst gemeten worteldrukken liggen in de orde van grootte van 2 bar, en daarmee kan water dus maximaal ruwweg 20 m omhoog.
Alleen capillaire werking verklaart niks. Dat geeft voor de diameter van xyleemvaten maximaal 0,5 m. "zuig"druk alleen kan ook weinig: met een vacuüm boven een waterkolom in een normale buis kun je water maximaal een meter of tien omhoog en dan houdt het op: het water gaat koken,
Al ruim honderd jaar doet de cohesie-adhesie theorie opgeld, waarbij dat "koken" wordt voorkomen door de cohesie tussen de watermoleculen onderling in de nauwe xyleemvaten en de watermoleculen en de vaatwanden. Maar de wanden van de xyleemvaten zijn lang niet zo hydrofiel als wenselijk zou zijn om hiermee alles te verklaren.
Zo zoetjes aan raken we er toch van overtuigd dat dat toch ook geen voldoende verklaring is. En zo zijn de biofysici intussen bezig met de zg "multiforce" theorie, waarbij nog meer factoren een rol spelen. Dit is echter al lang maar nog volop in wetenschappelijk onderzoek. Ik zou er het fijne niet van weten.
Duidelijk is echter intussen wel dat het niet zo "simpel" kan zijn als we al lange tijd dachten. Misschien nog een jaar of 10-20, en dan weten we het?
Groet, Jan