de Jojo

Steffan stelde deze vraag op 14 mei 2007 om 16:59.

Ik moet voor dat onderzoek een paar vragen opstellen en ik vind dit moeilijk, we hebben een meet computer op school dus dat is geen probleem. En ik moet een grootheid A op de y-as verzinnen en een grootheid B op de x-as. Ik hoop dat iemand me dar bij kan helpen.

 M.v.g. Steffan

Reacties

oscar op 14 mei 2007 om 17:17

Beste Steffan,

Ik wil niet vervelend zijn, maar algemener kun je je vraag haast niet maken. Vertel eens wat meer. Je moet een onderzoek over JoJo's doen neem ik aan? Wat voor soort proefjes zijn dat? Wat is er in de opdracht over jojo's vertelt. Welke kant denk je op? Energieverlies door wrijving? Driedimensionale bewegingvan de Jojo? Een jojo die tegen een stilstaand voorwerp bostst?

Hoop van je te horen. Groet. Oscar 

steffan op 14 mei 2007 om 17:44

je hebt gelijk, srry. Wij moeten voor school een open onderzoek doen en ideereen had al heel veel uitgekozen en toen zag ik op deze site die opdracht met de jojo. en nou moeten wij vragen gaan bedenken over de jojo en wat we kunnen meten aan de jojo, en ik had kinetische energie maar dat was niet goed want je hebt ook een draai beweging enzo en ik wou eigenlijk gaan onderzoeken waarom de valversnelling niet zo snel is als een normaal ander voorwerp. En we moeten ook nog iets gaan meten en dat de gegevens ion een grafiek passen, dus als je een grootheid B veranderd dan grootheid A ook veranderd. Maar ik vind het moeilijk om iets te bedenken...

 m.v.g. steffan

 

oscar op 16 mei 2007 om 12:59

Dag Steffan,

De valversnelling. Dat vind ik een mooie. Een jojo zal inderdaad langzamer versnellen dan een gewone massa.

Mijn idee: Maak een jojo met een grote straal. B.v. door stokjes of een karonnen cirkel aan de zijkant van een gewone jojo vast te maken. Bevestig nu gewichtje op verscillende afstanden van het middel (wel minstens twee aan iedere kant anders is er geen evenwicht. Ik vermoed dat de tijd die de jojo nodig heeft om een meter te "vallen". Veel langzamer wordt als je de gewichtjes verder van het middelpunt bevestigt. Op die manier toon je ook meteen aan dat het langzame vallen niet komt door iets simpels als wrijving van het touwtje.

Is dit een idee? Groet. Oscar

Steffan op 16 mei 2007 om 14:22

Jaa.., super, ga er strax meteen mee aan de slag, wij hebben inmiddels al de valvrsnelling gemeten en het aantal omwentelingen (moeten nog even kijken wat we daar mee doen). We wouden ook een jojo met verschillende massa's de valversnelling meten...

m.v.g. Steffan

oscar op 16 mei 2007 om 17:14

Dag Steffan,

Bedankt voor je enthousiaste reactie. Dat van die massa kan ook best leuk zijn. Ik heb alleen geen idee wat er uit komt. De combinatie met verschillende stralen is misschien best aardig.

Groet. Oscar

Steffan op 16 mei 2007 om 17:19

Jaa, dankje :D, denk je trouwens dat het moeilijki is om te berekenen wat de energie is? want ik twijfel want die cirkelvormige beweging is moeilijk zei mn leraar

m.v.g. Steffan

oscar op 16 mei 2007 om 22:23
Ja dat is inderdaad niet heel eenvoudig. Naast de kinetische energie in de vertikale beweging heb je ook kinetische energie in de draaibeweging.
Steffan op 27 mei 2007 om 19:00

We moeten nog een paar dingen onderzoeken, hebben jullie misschien nog ideeën wat niet al té moeilijk is.???

Alvast bedankt

 

Jaap op 27 mei 2007 om 19:54

Dag Steffan,
Een vrij vallende jojo voert een eenparig versnelde beweging uit: de waarde van de versnelling is constant (g=9,8 m/s²). Heb je al onderzocht of het middelpunt van een draaiende jojo ook een eenparig versnelde verticale beweging uitvoert (met een andere versnelling dan g=9,8 m/s²)?
Groeten, Jaap Koole

Steffan op 27 mei 2007 om 21:25

Ja, die was minder zei mijn partner. Maar wij moeten ook een resultaat hebben, die je in een grafiek kan verwerken. Daar heb ik heel lang over nagedacht maar kon niks bedenken...

Groet Steffan

Jaap op 28 mei 2007 om 15:29

Dag Steffan,
Hieronder een idee dat zou kunnen uitmonden in een diagram.
Neem twee houten schijven. Verbind ze met een dunne buis (karton, kunststof, ...) zodat er wat ruimte tussen de schijven blijft. Maak een draad garen aan de buis vast. Wikkel het garen geheel om de buis. Je eerste jojo is klaar. Houdt het losse uiteinde van het garen vast en laat de jojo los. Meet de tijdsduur waarin de jojo bij voorbeeld 80cm daalt terwijl het garen afrolt.
Vervang de buis door een buis met een wat grotere diameter. Herhaal de meting van de diameter en de tijdsduur.
Nogmaals met drie buizen van oplopende diameter.
Maak een diagram met de dikte van de buis horizontaal en de tijdsduur verticaal.
Wat is je hypothese (verwachting): maakt de buisdiameter iets uit voor de tijdsduur en zo ja hoe? Verwacht je een rechte of gebogen grafiek? Stijgend, horizontaal of dalend?
Groeten, Jaap Koole

Steffan op 28 mei 2007 om 15:51

Dat is een geweldig idee!!, ga er strax meteen zo eentje maken. Hartstikke bedankt voor je reactie!

 Groet, steffan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft eenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)