zout water in ijs

debby stelde deze vraag op 23 november 2006 om 20:26.

Hallo beste, 

Als je zout bij smeltend ijs doet is het 0 graden celcius en kan het tot -10 of zelfs wel tot -20 graden celcius gaan. Maar hoe komt het dat als je dan zout in gewoon water of warm water of  warme thee ofzo doet dan niet tot de -10 gaat of -20 graden, en ook gaat het niet omlaag.?????

Groetjes.

Reacties

ibendiben op 24 november 2006 om 10:35

Hallo

Wat je boven zegt heeft ermee te maken dat zoutwater ander eigenschappen heeft dan gewoon water. De soortelijke warmte (hoeveel wamte nodig is om het materiaal één graad celcius te laten stijgen) is wat anders en zo verschillen de kook- en smeltpunten. Zoutwater heeft nl een hogere soortelijke warmte en kan dus meer warmte opnemen voordat het kookt en moet meer wamte afstaan voordat het vriest.

De temperatuurverandering wordt dus niet direct veroorzaakt door het zout, maar door de verplaatsing van het smelt- of kookpunt, want het smeltpunt en het kookpunt stijgt nagelang de hoeveelheid zout. Oftewel: wanneer je zout in kokend water doet (bijv bij de aardappelen), dan stijgt de temperatuur omdat zoutwater meer warmte kan opnemen en het kookpunt hoger ligt dan honderd graden. Hierdoor worden aardappelen sneller gaar. Wanneer je zout bij smeltend ijs doet zakt de temperatuur. Het vriespunt van zoutwater ligt lager dus zoutwater bevriest minder snel maar omdat ijs al bevroren is (jaja) zakt in dit geval de temperatuur naar het vriespunt/smeltpunt van zoutwater. Daarom strooien we zout op de wegen tegen de gladheid.

Zo duidelijker? 

gr. Ben 

ibendiben op 24 november 2006 om 10:44

Kleine toevoeging nog:

Wanneer je zout bij water van 0 graden doet zonder te koelen veranderd er niets in de temperatuur alleen zal het niet gaan bevriezen pas als je verder gaat koelen (bijvoorbeeld mbv ijs) zakt de temperatuur tot onder nul totdat het onder het vriespunt van zoutwater (bijv. -15graden) komt. 

Wanneer je water verhit tot honderd graden gaat het koken het dan blijft de temperatuur constant. Als je nu zout bij het kokend water doet zonder verder te verwarmen zal de temperatuur niet stijgen maar het water wel ophouden met koken. Wanneer je nu weer gaat verwarmen stijgt te temperatuur tot boven de honderd graden voor het gaat koken.

groetjes

debby op 24 november 2006 om 17:38

hallo,

het is nu helemaal duidelijk! :D Als ik volgende week er een pw. over krijg haal ik zeker weten een 10.

gr. Debby

Marco op 08 oktober 2009 om 20:47
Een laatste vraagje voor de zekerheid. Als ik ijs heb van -5 graden en ik strooi hier zout op. Smelt dit ijs en zakt de temperatuur onder -5 OF blijft de temperatuur stabiel?
Jan op 08 oktober 2009 om 21:23
Dag Marco,

Als je toevallig (nu de zomer toch wel voorbij is) nog ijsklontjes in de vriezer hebt meot je dit maar eens proberen:

- leg ijsklontje op aanrecht, wacht tot de buitenkant "vochtig" wordt.
- leg touwtje óver het ijsklontje
- strooi zout op het ijsklontje
- wacht heel even en til dan het touwtje op.

Er is kennelijk wel meer aan de hand rond zout en ijs en water dan zo op het eerste gezicht lijkt.....

Heb je geen ijsklontjes meer, dan wil ik het je wel uitleggen.

Groet, Jan
Joop op 14 december 2009 om 14:19
Maar je kan toch niet het ijs nog kouder krijgen dan het al is.
Je kan het toch alleenmaar sneller laten smelten met zout.

Gr. Joop

Jan op 15 december 2009 om 08:03
Dag Joop,

Als je droog zout strooit is het eerste effect dat het wél kouder wordt: het kost namelijk warmte om (keuken)zout te hydrateren, in oplossing te brengen.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Oploswarmte

dat is dan ook de reden dat strooiwagens in de winter geen zout strooien, maar pekel; dat is namelijk al vochtig gemaakt, zodat dit koude-effect verdwenen is.

Dat oploseffect is voor sommige zouten héél sterk. Dat kan ook nuttig gebruikt worden, bijvoorbeeld in coldpacks:


http://en.wikipedia.org/wiki/Instant_cold_pack

Groet, Jan
roan op 15 december 2009 om 11:12

Hallo,

Sorry van de quote. Ging allemaal maar per ongeluk.
En bedankt voor de reactie.

Gr Joop

 

lianne op 08 februari 2010 om 19:28

hooi

wat ik me eigenlijk afvroeg is wat gebeurt er als er sneeuw op de weg ligt en er komt een strooimachine overheen?

Weten jullie hoe het precies gaat?

Jan op 08 februari 2010 om 19:32

Dag Lianne,

Omdat zout water minder gauw bevriest, zal de sneeuw smelten. Is dat wat je bedoelt?

Groet, Jan

Lieke op 09 februari 2010 om 20:33

Maar waarom begint het zout dan te spetteren als dat overblijft in het potje?

Jan op 09 februari 2010 om 22:51

Dag Lieke,

Dat heeft volgens mij niks met strooimachines te maken? Bedoel je dat het zout spettert als je zout water aan het indampen bent boven een teclu-brander?

Groet, Jan

Tijs op 10 juli 2010 om 23:48

hoi allemaal,

 

ik ben verward. en ik denk jullie ook. Zout oplossen kan namelijk wel de kook en smeltpunten en de warmte capaciteit veranderen, maar dit heeft hier lijkt mij niets mee te maken. hiermee verander je lijkt mij de temperatuur niet.

 

om de temperatuur te verlagen zou het inderdaad warmte moeten kosten om zout op te lossen. maar dit is juist omgekeerd, er komt warmte vrij. (test dit maar, kook water, zet het vuur lager tot het net niet meer kookt en gooi er dan zout in. dan zie je het tijdelijk weer koken, er komt warmte vrij)

 

ik weet het ook allemaal niet !

 

Jan op 11 juli 2010 om 10:54

Tijs, 10 jul 2010

om de temperatuur te verlagen zou het inderdaad warmte moeten kosten om zout op te lossen. maar dit is juist omgekeerd, er komt warmte vrij. (test dit maar, kook water, zet het vuur lager tot het net niet meer kookt en gooi er dan zout in. dan zie je het tijdelijk weer koken, er komt warmte vrij) 


Dag Tijs,

Dat is een knappe waarneming die je daar deed. Maar dan pak ik de tabellenboeken erbij, en die liegen écht niet:

Los 1 mol keukenzout (ongeveer 60 g) op in een kg (ongeveer een liter) water en de temperatuur zal ongeveer 0,9°C dalen (oploswarmte 3,88 kJ/mol, endotherm).

Tevens, door het kookpuntsverhogend effect van (om het even welke) opgeloste stof in water zal het kookpunt ongeveer 1°C stijgen als gevolg van 1 mol NaCl = 2 mol opgeloste ionen .

We zullen een andere oorzaak voor je waarneming moeten bedenken, want  bovenstaande verschijnselen werken beide juist tegen je waarneming in.

Ik vermoed dat je door je water éérst te koken opgeloste gassen uit je water verdreven hebt, en daarna een superheating-effect hebt gecreëerd (google eens met "kookvertraging"). Zou je een thermometer in je pannetje hebben gehangen, dan zou die waarschijnlijk meer dan 100°C aangewezen hebben.

Direct na toevoegen is er nog niks opgelost, er is dus ook nog geen kookpuntsverhogend effect of temperatuursverlaging opgetreden. Ik denk dat je toegevoegde zoutkorrels even fungeerden als "kooksteentjes".

http://nl.wikipedia.org/wiki/Kooksteentjes

Zou dat de verklaring voor je waarneming kunnen zijn?

Groet, Jan

Theo op 15 oktober 2010 om 15:58

Het tijdelijk weer koken van net-niet-meer-kokend water is misschien toe te rekenen aan zoutdeeltjes die even als "verontreinigingskern" fungeren voordat ze fysisch/chemisch oplossen in water en het kookpunt verhogen.

Dit verschijnsel zou dan ook te zien moeten zijn als je wat fijn zand in zo'n waterpan gooit ipv zout (en zand lost niet op tot zandwater).

floor op 13 maart 2011 om 22:42

Hallo,

Op school hebben we een proefje gedaan waarbij we één ijsklontje in een bakje met zout water deden, en één in een bakje met 'gewoon' water. Omdat we dachten dat zout ijs sneller deed smelten, verwachtten we dat het ijsklontje in het zoute water sneller zou smelten. Het tegenovergestelde bleek waar!

Zou u kunnen uitleggen wat daar precies de oorzaak van is?

 

Groetjes Floor

Jan op 14 maart 2011 om 15:22

Dag Floor,

Tja, lijkt vreemd hè. Toch kun je de verklaring zelf bedenken, maar dan moet je even via een omwegje denken.

Wat bevriest eerder, zout water of zoet water?

Als je die vraag hebt beantwoord, zegt dat iets over de temperatuur rond je ijsklontje na enige tijd?  

Leg eens uit wat je conclusie is?

Groet, Jan

lisa op 12 april 2011 om 10:15

Hallo allemaal,

Voor school moesten wij een proef bedenken met zout en ijs. Met onze proef wilden wij kijken wat de invloed is van de concentratie zout in water met ijs er in op de temperatuur.

Onze werkwijze was:

- Vul 4 bekerglazen met 25ml water met de verschillende concentraties zout
- Meet de temperatuur van het water in de verschillende bekerglazen
- Doe 15 gr ijs in de bekerglazen
- Meet na het toevoegen van het ijs de temperatuur weer
- Meet elke minuut de temperatuur.
- Doe dit tot het ijs gesmolten is.

Het enige wat wij vergeten zijn is een controlebeker waarin geen zout zit.

Onze resultaten gaven ons het idee dat de concentratie zout in water niet veel verschil geeft tussen de temperatuur.

Het lukt ons echter niet om hier een goede conclusie uit te trekken. Is het zo dat de concentratie zout niet uitmaakt voor de temperatuur? 
Wat ons ook opviel is dat onze temperatuur boven de nul graden bleef terwijl dit niet logisch is na de informatie gelezen te hebben van deze site.

Kan iemand ons helpen met ons probleem?

Alvast bedankt!

 

Groeten, Stef en Lisa

Theo op 12 april 2011 om 17:22

lisa en stef, 12 apr 2011

Wat ons ook opviel is dat onze temperatuur boven de nul graden bleef terwijl dit niet logisch is na de informatie gelezen te hebben van deze site.


Misschien dat je de site informatie verkeerd geinterpreteerd hebt. Door toevoegen van ijs (een beetje smeltend, dus op 0 graden Celsius - anders kan ijs ook kouder zijn) wordt warmte onttrokken aan het water. Maar afhankelijk van de begintemperatuur van het water kan het meer energie bezitten dan nodig is om het ijs te laten smelten. Je eindigt dan wel met kouder water maar niet per se water van 0 graden.

IJs in water betekent niet automatisch dat water 0 graden is. Dat geldt ook voor je zomer-frisdrank waarin je ijsblokjes doet. Het wordt wel kouder maar niet 0 graden als er te weinig ijs is.

Vergelijking van de resultaten met de controlebeker zonder zout geeft aan hoe water afkoelt. De bekers met enig zout erin tonen dan een iets andere afkoelingscurve.

Op zich zijn jullie verder wel goed bezig: je meet een steeds lagere temperatuur naar mate meer ijs smelt (warmte opneemt om te smelten)

hooii op 17 november 2012 om 14:50

Maar wat gebeurt er als je ijs bij het zout doet??

Jan op 17 november 2012 om 17:14

Dag hooii,

Da's nou juist een schitterend experimentje voor thuis toch?

Kopje met een bodem zout, kopje zonder. Twee even grote ijsklontjes uit de vriezer. En dan eens rustig waarnemen. Klok ernaast.

Schrijf je verslagje hier maar :)

Groet, Jan

Ani op 19 november 2012 om 19:14

Nou, ik heb er niet echt een verslag van gemaakt, ik heb heb best druk, gymnasium... :$

Maar het ziet er uit alsof het zout door het ijs heen gaat zeg maar, of ik heb iets fout gedaan.

Jan op 19 november 2012 om 20:06

Nee, je hebt niks fout gedaan. Op zijn slechtst heb je de vraag waar ik dacht dat het je om ging hiermee niet beantwoord.

Vraag is, smolt dat blokje in het zout nou sneller of langzamer? Want dat was de vraag waarbij je aansloot, en waarop je, dacht ik, met dit proefje een antwoord zou gaan vinden.

Groet, Jan

Dit topic is gesloten voor verdere reacties.