zeep schuim

stig stelde deze vraag op 20 februari 2006 om 16:19.

hoe komt het dat zeep schuimt?

 

Reacties

Melvin op 21 februari 2006 om 14:37

Beste Stig,

Dit is eigenlijk een scheikundevraag, maar ik strijk over mijn hart :)

Water "schuimt" ook: als je het een beetje klopt komen er echt wel luchtbelletjes omgeven door een vliesje water, maar die leven maar heel kort.

Water is polair, dat betekent dat de ene kant van het molecuul een beetje positief geladen is en de andere kan een beetje negatief. Hierdoor 'wil' water erg dicht bijelkaar zijn, omdat de negatieve kanten de positieve aantrekken en omgekeerd.

Een niet-polaire stof (bijvoorbeeld olie) wordt afgestoten door water, want het is het gunstigste als de watermoleculen zo dicht mogelijk bij andere watermoleculen zijn.

Zeep heeft een polaire kop een een niet-polaire staart. De kop 'wil' dus zo dicht mogelijk bij water zijn, de staart zo ver mogelijk er vanaf. Hierdoor bindt zeep bijvoorbeeld olie aan water. Lucht is ook niet-polair, dus de staart van het zeepmolecuul zal aan de lucht binden. Zeepmoleculen zoeken dus bij voorkeur eht wateroppervlak op. Heb je hier er een heleboel van naast elkaar, dan krijg je een vliesje van zeep tussen het water en de lucht.

Als er dus luchtbelletjes in het water komen, dan worden ze ingekapseld door de zeep en die blijven als belletjes langer heel dan alleen water, omdat dat dunne watervliesje snel verzwakt door verdamping. Hierdoor schuimt zeep dus.

Hopelijk is het wat duidelijker geworden.

Melvin

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft vijfentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)