Kan chloorgas de geleiding van elektriciteit belemmeren?

anoniem stelde deze vraag op 22 april 2024 om 23:38.

 Voor een onderzoek kijken wij naar de geleiding van zoutwater. Nu ontstond er bij ons experiment chloorgas, omdat er een reactie ontstond toen we er een stroom doorheen lieten gaan. Bij een temperatuur van 80 graden en een hoeveelheid van 40 gram zout in 200 ml water, ging de spanning ineens van 9,4 volt naar 5,8 volt en de ampère werd ook lager. Nu willen wij dit verklaren, want we dachten zelf dat chloorgas misschien de stroomkring heeft verbroken en dat er spanning is vrijgekomen in het chloorgas of bij deze reactie. Wij kunnen hier alleen geen enkele ondersteunende bron bij vinden. Is er iemand die mij kan helpen en die wel een bron heeft ter ondersteuning?

Reacties

Jan van de Velde op 23 april 2024 om 08:54
dag anoniem,

anoniem

en de ampère werd ook lager. 

 je zegt ook niet van een automobilist dat die de maximum kilometerperuur overschrijdt. Noem diit dus gewoon "de stroomsterkte".

Ik kan je waarnemingen zo 123 niet met zekerheid verklaren. Ik doe dit proefje wel eens , maar dan alleen als illustraie bij de bewering  dat "elektrische energie gebruikt wordt voor warmte, straling, beweging, en om nieuwe stoffen te maken". Ik heb daarbij nooit spanning of stroomsterkte gemeten. 

Die chloorgasbelletjes op en rond die anode belemmeren fysiek de toestroom van chloride-ionen naar de anode en zal daardoor ook de stroom door de oplossing afremmen. Dat is nog logisch. Maar de hogere weerstand van de oplossing zou juist een minstens gelijke of hogere spanning over de oplossing moeten veroorzaken, afhankelijk van de gebruikte voeding. 

Maar ik wil wel een educated guess wagen.
Het lijkt er dus op dat het potje een tegenspanning levert. Als ik dan tabel 48 elektrodepotentialen uit BINAS erbij pak vind ik getallen die haast geen toeval kunnen zijn. 
Heb jij ook zo'n tabel met elektrodepotentialen? 

Om dit te bevestigen zul je eerder bij een scheikundige moeten zijn dan bij ons hier.
probeer eens:

 https://exactwatjezoekt.nl/vraagbaak-scheikunde/

of

https://www.wetenschapsforum.nl/viewforum.php?f=13

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft vijf appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)