Stroom van zonnepanelen uitzetten

Hensen stelde deze vraag op 07 april 2024 om 10:28.

Bij gelijkstroom heb je een diode die de stroom één kant op laat gaan. Is het ook mogelijk om zoiets bij wisselstroom te doen? Dus als de zonnepanelen stroom overhebben dat de stroom het niet meer terug het net in kan. Zo zou je b.v. heel dorp, bij het hoofdnet zo'n schakeling erin kunnen zetten zodat er wel stroom het dorp in kan maar er niet uit. De stroom circuleert dan door het dorp en voorziet huizen zonder zonnepanelen van stroom. Bij slecht weer en 's avonds heeft iedereen gewoon stroom.
'Zal wel niet kunnen anders hadden ze dat al bedacht, of toch niet?

Reacties

Theo de Klerk op 07 april 2024 om 10:41
Nee. En een diode doet dat ook niet bij dergelijke spanningen en stroomsterkten. Dioden zitten in elektronische schakelingen waar typisch 0-5 V spanning gelijkstroom aanwezig is, geen 230 V wisselstroom.

Stroom kun je ook niet in kringetjes laten rondlopen tot iemand in het dorp het eens nodig heeft: het moet gebruikt worden op moment dat het geproduceerd wordt. Dus een dorp afsluiten als het te veel stroom levert is niet verstandig: die stroom moet gebruikt worden. Vandaar dat de grote netwerken elkaar stroom leveren als de ene te veel en  de andere te weinig heeft. Of eigen producenten afschakelen om een teveel te voorkomen.

Afsluiten 1 kant op lijkt me met wisselstroom van hoge spanning problematisch. Maar allicht heeft een technische knobbel daar toch iets op gevonden.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft acht appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)