Water zwembad opwarmen (snelheid)

Ellen stelde deze vraag op 06 april 2024 om 07:06.

Ik heb een vraag over een zwembad 10x5 meter (1.5 m diep) dat bijna de volledige dag in de zon ligt. Het heeft een gesloten dek met solar lamellen voor de opwarming en voor isolatie. Bij zonlicht houden we het dek dicht voor snelle opwarming water.
Op een dag is de watertemp 10 graden, de buitentemperatuur 20 graden en er is GEEN zon. Wat te doen voor een zo snel mogelijke opwarming zwembadwater?     A, Dek open voor snelle opwarming (want er is geen zon, en dek gesloten isoleert het koude zwembadwater). Door het grote verschil in temp van water en omgeving warmt met open dek het water sneller op...? B. Dek dichthouden voor snelle opwarming...

Reacties

Theo de Klerk op 06 april 2024 om 08:14
Opwarmen/afkoelen gebeurt door toevoeging/afname van warmte.

Toevoeging kan door warmte van verbranding (kachel) of door overname uit een warmere omgeving. Bij dat laatste moet er geen isolatie zijn om dat te voorkomen (zoals een koelkast in een warme keuken).  Afkoeling gebeurt door afstaan van warmte aan omgeving en uitstraling.

Een zwembad afdekken isoleert het water. Indien dat moet opwarmen, moet de afdekking gemakkelijk warmte uit de omgeving doorgeven (goede geleiding). Afdekking voorkomt ook verdamping (en houdt vervuiling tegen).
Een zwembad open laten staat ook warmte-opname uit de omgeving toe zoals een koel glas frisdrank ook opwarmt. Maar water zal ook verdampen. De energie die daarmee gepaard gaat is "verloren" voor opwarming en het zwembadwaterniveau daalt.

Het lijkt me dat afdekking verdamping voorkomt, maar
  • het dekzeil 's zomers moet een goede geleiding hebben om warmte van buiten door te geven aan het koudere water. Een micro-ovenfolie of dun plastic zeil zou daartoe zeer geschikt zijn (uiterst dun). Alles wat superdun is en waterdicht en nauwelijks isoleert kan volstaan.
  • 's Winters is een geheel ander verhaal: dan moet het warmere water van 10 graden warm blijven t.o.v. de koude buitenlucht van 0 graden of lager. Dan dient de afdekking juist optimaal isolerend te zijn. Dikke platen met isolatievermogen als bijv. PIR schuim (die geen water opnemen) lijken dan meer op hun plaats.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft negen appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)