Tunneling STM

Roos stelde deze vraag op 05 april 2024 om 19:10.

Goedenavond,

In mijn natuurkunde boek staat de opdracht: Leg uit waardoor bij de STM de hoogte van de energiebarrière afneemt van het metaaloppervlak naar de tip.

Het antwoord is: De hoogte van de energiebarrière neemt vanaf het metaaloppervlak af naar de naald door het elektrisch veld tussen de tip en het metaaloppervlak. Dat elektrisch veld is het gevolg van de spanning tussen de naald en het metaal.

Ik snap niet hoe het elektrisch veld er voor zorgt dat de energiebarrière afneemt. Zouden jullie mij hierbij kunnen helpen?

Ik hoor het graag en alvast bedankt.

Met vriendelijke groet,

Roos
6vwo 


Reacties

Theo de Klerk op 05 april 2024 om 19:44
Zie bijv https://en.wikipedia.org/wiki/Scanning_tunneling_microscope
D
e microscoop werkt op het principe dat er wel/geen stroom van elektronen loopt tussen het medium en de naald. Er kan stroom lopen als de waarschijnlijkheid van een elektron in het medium om op een  positie van de naald te zijn, niet nul is.
Dat hangt af van de elektrische energie die een elektron heeft door het elektrische veld (Eelek = qUveld ) en daarmee samenhangende elektrische potentiaal U.
Meer energie betekent dichter bij de noodzakelijke top om "over de barriere" te komen en dus meer kans om te ontsnappen (te tunnelen).



Zoals de figuur boven aangeeft: bij een energie E >= V (te relateren aan de spanning U tussen naald en medium) gaat een elektron zeker over. Maar bij een lagere energie E < V is de kans minder. Dan neemt de kans exponentieel af. De exponentiele afname is echter groter bij kleinere E dan bij grotere E zodat naarmate E in de buurt van het maximum V komt de afname steeds kleiner wordt en de kans op tunnelen (d.w.z. over de barriere met hoogte V heen gaan) toeneemt.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft acht appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)