Vervalreacties

Maarten stelde deze vraag op 24 maart 2024 om 21:43.

 Hi,

Is het zo dat bij een vervalreactie waarbij meerdere vervalmogelijkheden zijn zoals Sm-147, dat je ze allemaal in 1 reactie noteert, of neem je alleen de eerste in Binas (in dit geval a-verval)?

Reacties

Jan van de Velde op 24 maart 2024 om 22:37
dag Maarten,

Maarten

Is het zo dat bij een vervalreactie waarbij meerdere vervalmogelijkheden zijn zoals Sm-147, dat je ze allemaal in 1 reactie noteert,

Dat in de meeste gevallen niet. Eén kern zal bijvoorbeeld niet tegelijkertijd én een alfa én een beta uitzenden.  Dat is een kwestie kans van zoveel procent op het een, en zoveel procent op het ander. Combinaties met gamma's als een soort rest-energie komen wel vaker voor .

Maarten

of neem je alleen de eerste in Binas (in dit geval a-verval)?

 check eens in BINAS in die kolom waarin die vervalmodes staan genoteerd. Loop zo eens langs alle genoemde isotopen door die kolom. Valt je iets op? 

Kijk ook bijvoorbeeld hier:
https://periodictable.com/Isotopes/083.210/index.full.dm.prod.html
en vergelijk de "probability" bij de decay modes met de notitie in BINAS.

Ik denk ook niet dat je gevraagd zal worden te kiezen. Daarvoor geeft BINAS stomweg te weinig informatie. Een opdracht zal waarschijnlijk bijvoorbeeld luiden: "schrijf de vervalreactie voor het α-verval van 147Sm." 

Groet, Jan

Trouwens, dat zowel 147Sm als 145 Pm een halfwaardetijd van 17,7 jaar zouden hebben vond ik wel heel toevallig. Wat rondgooglen leert dat er een typefout in BINAS staat. :( 



Theo de Klerk op 24 maart 2024 om 22:42
Een reactie volgt of vervalpatroon A of vervalpatroon B.  Daarbij komen verschillende energieen als gamma foton vrij en verschillende energie van het geladen deeltje (dat ook nog een ander deeltje kan zijn).

In vervalschema's staan meestal wel alle mogelijke vervallen getoond, maar als reactie is dat slechts 1 combinatie van vervalstappen "van boven naar beneden".  Onderstaand altijd een alfa-deeltje, maar soms met en soms zonder gamma foton. Totale energie (alfa-deeltje + gamma) is hetzelfde.

Nick Leijten op 25 maart 2024 om 14:21
Beste Maarten,

Gezien de aankomende examens beantwoord ik je vraag ook vanuit een examenperspectief.

In de afgelopen jaren zijn er veel vragen op het CE natuurkunde geweest over vervalreacties. Voor zover ik heb gezien wordt er een isotoop gekozen met maar één vervalmogelijkheid óf er wordt expliciet vermeld wat voorval verval het isotoop ondergaat. Een voorbeeld uit het CE Natuurkunde havo 2022-I:

Voor de elektrische apparatuur aan boord van New Horizon (een satelliet) is een energiebron nodig. New Horizon gebruikt hiervoor plutonium-238. Deze isotoop zendt alleen α-straling uit. Geef de vergelijking van de vervalreactie van plutonium-238. (3p)

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft achtentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)