Een pulley-opstelling

Ivo stelde deze vraag op 20 maart 2024 om 16:17.

Hallo allemaal,

We zitten met onze klas in een discussie met onze docent. Het gaat over een pulleysysteem dat we moeten uitwerken. De docent is het niet eens met onze uitleg, maar ik zou toch graag even wat andere visie's willen.

Hieronder het desbetreffende systeem. Er is een massa met een zwaartekracht van 100 N die moet worden opgeheft. Deze zit gaat eerst door 2 katrollen, waardoor de kracht al gehalveerd wordt.



Daarna zit er een blok aan dit touw geklemd, met daaraan een katrol. De haakjes aan de rechterkant van dit blok is dus een vaste verbinding en kan niet schuiven. (de rechthoek in de tekening is dit blok)

Nu is de vraag wat de kracht is waarmee linksonder aan het losse eind getrokken moet worden, en wat de kracht is op het katrol helemaal linksonder (dat vast aan de vloer zit).

In mijn logica zou er met 16,7 N worden getrokken aan het losse eind en is de kracht op katrol 33,4 N. De docent is het hier niet mee eens. Wat denken jullie? 

Reacties

Jan van de Velde op 20 maart 2024 om 16:34
Dag Ivo, 

Ik weet niet wat je docent zegt dat het wèl moet zijn, maar ik ben het in ieder geval niet met jou eens. 

Ivo

 Er is een massa met een zwaartekracht van 100 N die moet worden opgeheven. Deze zit gaat eerst door 2 katrollen, waardoor de kracht al gehalveerd wordt. 

 so far so good. Pas op met redeneringen via aantallen katrollen, redeneer liever dat tussen de last van 100 N en de "wereld" twee touwdelen (nrs 1 en 2) hangen. 
Spankracht in dat touw is dus 50 N, er moet dus met 50 N aan touw 3 worden getrokken. .

Waarom dat touw in dat blok zit ingeklemd is me niet duidelijk. Maar als dat hele blok verder vrij kan bewegen dan had je het makkelijker zó kunnen tekenen:



redeneer dan eens: "Wat je wint aan kracht verlies je aan afstand"
als jij dat helemaal linkse touweind nr 6 één meter inhaalt, hoeveel meter zakt dat blok dan naar linksonder omdat touwdelen nrs 4 en 5 korter worden? ?

Slot van het liedje: aan dat losse eind nr 6 is de trekkracht NIET 16,7 N.  

groet, Jan 

Theo de Klerk op 20 maart 2024 om 17:15
Nog afgezien van het feit dat de vastgeklemde katrol al snel tegen de linker katrol op de bodem zal komen en het heffen daar ophoudt...

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft achtentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)