Betekenis kolommen in Binas tabel 31

Isis stelde deze vraag op 05 maart 2024 om 20:57.

 Ik snap niet goed waar alle termen in mijn binas tabel 31 over gaan.
Voordal de straal (equator). Waar gaat deze over?

Reacties

Theo de Klerk op 05 maart 2024 om 21:23
Misschien moet je je meetkunde nog eens afstoffen.

Planeten zijn bollen. En bollen hebben een straal (afstand van middelpunt tot de rand).
De aarde heeft ook zo'n straal (6371 km).


(plaatje van https://en.wikipedia.org/wiki/Sidereal_time)
De planeet draait om zijn as. De tijd die nodig is om een keer rond te draaien (360º) noemen we de (siderische) rotatietijd (aarde 23u 56m - bijna een dag). 
Siderisch is wat anders dan wat we ervaren als rotatietijd - die is meestal iets langer.  Dat komt omdat een planeet precies 360º kan draaien om zijn as maar dan wijst het punt dat aan het begin naar het midden keek (op aarde: de zon precies in het zuiden) na een omwenteling dat nog niet doet. De planeet is ook een beetje in zijn omloopsbaan doorgegaan en dus moeten we iets meer doordraaien om weer de zon in het zuiden te hebben.

De bollen draaien ook in banen om iets heen (planeten om de zon, manen om de planeet). Die banen zijn bij benadering cirkelvormig en een cirkel heeft ook een straal. In dit geval de baanstraal. De aardse baan is 0,1496 . 1012 m: de zon in het middelpunt van die baan staat dus bijna 150 miljoen km van de aarde vandaan.  De tijd nodig om zo'n cirkelbaan af te leggen noemen we de omloopstijd. Voor de aarde is die 365,25 dagen: een jaar.

De baan van de aarde ligt in een vlak (van de cirkel).  We noemen dat het ecliptica-vlak. Andere planeten en manen bewegen ook in zo'n vlak, maar niet precies in hetzelfde vlak als de aarde. Hun vlak maakt een hoek met het ecliptica vlak.
Jaap op 05 maart 2024 om 21:29
Dag Isis,
Binas havo/vwo tabel 31…
• 'straal (equator)' is de straal van het hemellichaam. Voorbeeld: de straal van de aardbol: de afstand van het middelpunt van de aardbol tot het aardoppervlak.
Veel hemellichamen niet precies bolvormig, maar aan de evenaar wat 'dikker' dan van de noordpool tot de zuidpool. Daarom staat erbij '(equator)'. Het is de straal bij de evenaar, niet bij de polen.
Bij de aarde is dit met een voetnoot nog nader aangeduid.
• 'baanstraal' is de straal van de baan die het hemellichaam om iets anders volgt. Bij voorbeeld de afstand van het middelpunt van de zon tot het middelpunt van de aarde. Of de afstand van het middelpunt van de maan Callisto tot het middelpunt van de planeet Jupiter. De waarde is een soort 'gemiddelde' baanstraal. Want de banen zijn ellipsvormig, niet precies cirkelvormig.
• 'omlooptijd' is hoe lang het hemellichaam doet over een ronde om het andere lichaam.
• 'siderische rotatieperiode' is hoe lang het hemellichaam erover doet om een maal om zijn as te draaien.
Duidelijk zo?
Groet, Jaap

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft achtentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)