Constante examens vwo

Tim stelde deze vraag op 12 mei 2023 om 09:54.

Is er een regel hoeveel significante cijfers je bijvoorbeeld voor de constante van Wien of de constante van Stefan-Boltzmann moet noteren op je examen want ik weet dat we de valversnelling in drie moeten geven.

Reacties

Theo de Klerk op 12 mei 2023 om 10:10
Nee, dat hangt ook van de andere cijfers af. Als bijv. een temperatuur in 4 cijfers wordt gegeven dan heeft het geen zin om de Boltzmann constante in 10 cijfers te geven.
In examens wordt significantie niet meer beoordeeld behalve wanneer er expliciet om wordt gevraagd. Al blijft "gezond verstand gebruiken" wel handig bij het maken van berekeningen: omdat een rekenmachine 12 cijfers geeft wil het niet zeggen dat meer dan 3 soms enige betekenis hebben.
Jaap op 12 mei 2023 om 12:02
Dag Tim,
• Voor het aantal significante cijfers waarmee je een waarde uit Binas moet noteren, ken ik geen officiële regel. Het is verstandig om zulke waarden te noteren met ten minste het aantal significante cijfers van de overige waarden, zoals de effectieve temperatuur van een steroppervlak als die vermeld is in de opgave, of liever met 1 significant cijfer extra. Niet alleen 'noteren', maar ook ermee verder rekenen. Nog meer significante cijfers noteren is nooit fout.
• Zo kan het ook gebeuren dat je de valversnelling in meer dan 3 significante cijfers wilt noteren: zie Binas tabel 30B.
• Pas op met afronden. Als je de lichtsnelheid in vacuüm in 4 significante cijfers wilt noteren, moet je c=2,99792458×108 m/s afronden op 2,998×108 m/s en is 2,997×108 m/s niet geheel juist.
• Zoals je waarschijnlijk weet, geldt bij optellen en aftrekken een andere vuistregel, namelijk voor decimalen. Moet je een gegeven temperatuur van 0,1 ºC omrekenen naar kelvin, dan tel je er niet 273 maar 273,15 bij.
Groet, Jaap

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft achttien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)