Rosetta

Lizzy stelde deze vraag op 04 mei 2023 om 10:23.

 Ik snap niet waarom de snelheid van de komeet toeneemt en wat gebeurt er met de componenten als de snelheid van de komeet wel afneemt?



Reacties

Theo de Klerk op 04 mei 2023 om 10:35
> Ik snap niet waarom de snelheid van de komeet toeneemt en wat gebeurt er met de componenten als de snelheid van de komeet wel afneemt?

De energie van de komeet blijft gelijk. De verdeling over energiesoorten verandert. Als je de zon nadert neemt de zwaarte-energie van de komeet af en "dus" de kinetische energie toe. En omgekeerd. Dit wordt ook door de "perkenwet van Kepler" weergegeven.

De snelheidsvector is altijd een raaklijn aan de baanellips. De lengte zal afnemen bij grotere afstand tot de zon omdat dan de kinetische energie afneemt. "De componenten" zijn afhankelijk van welk assenstelsel je gebruikt maar de vector som van de componenten neemt af.

De krachtvector is de zwaartekracht tussen zon en komeet. Die neemt toe bij nadering van de zon (want F evenredig met 1/r2) en staat altijd langs de verbindingslijn tussen zon en komeet. Ontbinden langs welk assenstelsel zal overeenkomstige wijzigingen hebben waarbij de vector som overeenkomt met de grootte van de kracht.
Lizzy op 04 mei 2023 om 11:07
Is deze wet ook van toepassing bij deze opgave?

Theo de Klerk op 04 mei 2023 om 11:51
Gravitatiekracht is opnieuw tussen twee massa's (hier: sterren). Snelheid is raaklijn aan de baan.
Kracht langs de verbindingslijn tussen beide massa's.

Dus: ja.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft vier appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)